Felhőfajták, a felhők osztályozása

A felhőket több szempont szerint lehet osztályozni. Minden osztályozásnak meg van a létjogosultásága, hiszen fontos információkat árulnak el a felhőkről. A felhők alakja alapján történő osztályozása, azért fontos, mert a felhők alaja utal azokra a fizikai folyamatokra, amelyek során létrejöttek. A felhők magassága a felhők halmazállapotáról árul el hasznos információkat, ezért ez is lehet egy osztályozási típus.

A felhők osztályozása

A felhőket alakjuk szerint két nagy csoportba osztjuk:

  1. gomolyfelhők (cumulusok)
  2. réteges felhők (stratusok)

A gomolyfelhők egyedül álló halmok formájában mutatkoznak meg és magasságuk vizszintes hosszukhoz képest is jelentős. A réteges-, vagy stratuszfelhőknél ellenben a vízszintes méret lényegesen meghaladja a magasságukat és réteges, rostos, vagy fonalas szerkezetűek. A felhőket osztályozhatjuk magassági szintük szerint is, így megkülönböztetünk:

  1. alacsony szintű felhőket
  2. középmagas szintű felhőket
  3. magas szintű szintű felhőket

A magassági szint, azt a magasságot jelenti, ahol a felhő megtalálható. A besorolásnak nincs szigorú méterben megadott határa, és függ az évszaktól és a földrajzi szélességtől is. Jellemzően nyáron és az egyenlítőhöz közel nagyobb a troposzféra kiterjedése, és így a felhők is magasabbra terjedhetnek. Magyarország esetében a 2 km alatti felhőket szokás alacsonyszintűnek, a 2-6 km közöttieket középszintűnek, míg az e felettieket magas szintű felhőnek nevezni. Az alacsony szintű felhők jellemezően vízcseppekből állnak, míg a magas szintűek szilárd halmazállapotúak. A középmagas felhők esetén vegyes a halmazállapot. A magasság alapú besoroláshoz tartozik egy különleges kategória is a függőleges felépítésű felhők. Ide azok a felhőfajták tartoznak, amely alapja az alacsony szinten található, de magasságuk miatt elérik a közép, vagy akár a magas szintet is. Tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak a zivatarfelhők. A két osztályozás együtteséből alkották meg a fő felhőfajtákat, ahol mind a magasság, mind a felhők alakja, szerkezete szerepet kap. A fő fajtákat további szempontok alapján további változatokra lehet még bontani. Mi itt a főfajtákat mutatjuk be. Először a magyar, majd tudományos elnevezését és rövidítését bemutatva:

A fő felhőfajták

Alacsony szintű felhők: – alacsony szintű rétegfelhő (Stratus, St) – Alacsony szintű réteges gomolyfelhő (Stratocumulus, Sc) Középmagas szintű felhők – Középmagas szintű rétegfelhő (Altostratus, As) – Középmagas szintű réteges gomolyfelhő (Altocumulus, Ac) Magas szintű felhők – magas szintű rétegfelhő (Cirrostratus, Cs) – Magas szintű gomolyos rétegfelhő (Cirrocumulus, Cc) – Pehelyfelhő (Cirrus, Ci) Függőleges felépítésű felhők – Gomolyfelhő (Cumulus, Cu) – Zivatarfelhő (Cumulunimbus, Cb) – Esőréteg felhő (Nimbostratus, Ns)

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.