Ősz végén is akad tennivaló a kertekben!

autumn works

Aki kertgazdálkodást folytat, jól tudja, hogy a kerti termés leszüretelésével nem áll meg a kerti teendők sora: ha jövőre jó termést akarunk elérni, akkor szükséges, hogy már ebben az évben megalapozzuk ezt.

Mivel november közepén-végén megkezdődik a gyümölcsfák és bokrok nyugalmi időszaka, ez a legideálisabb időszak az ültetésükre, a kertészetek ilyenkor már felkészültek a gyümölcsfák árusítására. Akár új fákat ültetünk, akár a már meglévő fákat tekintjük, ilyenkor kell elvégezni a trágyázásukat is. A legjobb erre a célra a szerves trágya, azon belül is a szarvasmarha- vagy birkatrágya. Akár eredeti, érett formájában, akár a piacon kapható trágya kezelésével előállított trágyagranulátumok vagy pellet formájában adjuk a talajhoz, biztosak lehetünk benne, hogy a talaj meghálálja a gondoskodást a jövő évi bőséges gyümölcsterméssel.

A zöldséges kert jövő évi elkészítésével is akad ilyenkor feladatunk. Ha már mindent leszüreteltünk, akkor a talaj művelését még a nagyobb kerti fagyok előtt tegyük meg. Ásás után keverjünk trágyát vagy érett komposztot a talajba és dolgozzuk bele. Így a lehető legtöbbet megtettük azért, hogy jövőre majd egészséges és méretes zöldségek teremjenek a kertünkben.

A dísznövények tekintetében a fagyérzékeny gumós vagy hagymás növényeket – ha eddig nem tettük meg – akkor most már mindenképpen helyezzük fagymentes helyre, és gondoskodjunk róla, ho9gy egész télen biztonságban legyenek a fagy elől. A legjobb, ha van pincénk, amely száraz és szellős, és egész télen 5-10°C-ot biztosít a növényeknek. A kint tartott cserepes dísznövények is jobb helyen vannak már ilyenkor a téli pihenőhelyen. Ugyan a leander vagy a muskátli is elviseli az enyhébb mínuszokat, a napokban már nem egy helyen volt -5°C körül a hajnali hőmérséklet, így ne várjunk tovább ezzel a munkával.

A kerti tavat is téliesítünk kell ilyenkor, főleg, ha nem elég mély ahhoz, hogy a benne tartott halak elvermelhessék magukat a téli fagyok idejére. A legjobb, ha ilyenkor benti akváriumba tesszük át őket, majd tavasszal kerülnek csak vissza eredeti helyükre. A tavat tisztítsuk meg a bele hullott falevelektől és a növények elhalt részeit is távolítsuk el.

A fagyérzékeny, de a szabadban átteleltetett fajokat takarjuk be ilyenkor falevelekkel, mulccsal, hogy a nagyobb fagyok ne tegyenek kárt töveikben. A rózsákat lehetőség szerint vágjuk vissza, de ne a tavaszi metszés méretére.

A kertben ez az időszak a falevelek lehullásának ideje, ekkor már jórészt az összeset össze tudjuk takarítani, bár érdemes hagyni valamennyi falombot egy-egy sarokban, hiszen ez állatoknak nyújthat menedéket (pl. sün) vagy táplálékot (pl. rigók) a téli időszakban. Érdemes rájuk is figyelnünk.

A gyeppel kapcsolatos teendőink ősz végén: ha nagyra nőtt a fű az őszi esőzések következtében, akkor nem árt még végigmenni rajta a fűnyíróval, bár ilyenkor, „ha harapófogóval húzzák, sem nő már tovább”, és sokszor érdemesebb kicsit hosszabbra hagyni télire, hogy könnyebben átvészelje a hideg időjárást. A szépen ápolt gyepről mindenképpen gyűjtsük össze a faleveleket ősszel, hiszen alatta könnyen befülledhet a gyepünk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.