Ónos eső: tragédia az erdőkben (VIDEÓ)

ipolyerdő, ónos eső

Döbbenetes képek és videók érkeznek a hazai erőkből az ónos eső után. 20 ezer hektárt érinthetett az ónoseső, és még mindig életveszély az erődbe lépni. Fényképes beszámolónk.

A foldalatt.hu barlangászai felmerészkedtek a Pilisbe és videófelvételt is készítettek az ott látottakról. Elmondásuk szerint apokaliptikus állapotok vannak az 500 méter felett régióban, ahol percenként dőlnek ki a fák hatalmas robajjal. Érdemes megnézni a videót.

Az időkép egyik észlelője egy BTR-84-es páncélozott járművel próbáltak behatolni a Gerecsébe a katasztrófavédelem és a tűzoltóság segítségével. Elmondásuk szerint a Gerecsében is hasonló állapotok uralkodnak:

„Amelyik fa nem dőlt még ki, annak a koronája sérült, vagy csak magasságában van derékba törve, és a letört részét egy hasonló sorsra váró társa tartja. Nagyjából fél percenként térnek a jég súlya alatt megfáradt fák, elképesztő hanggal a földre”

A Börzsönyben sem sokkal jobb a helyzet. Az Ipolyerdő beszámolója szerint 400 méter felett téli állapotok uralkodnak. egy családot, amely 600 méter magasan rekedt egy menedékházban három nap után sikerült lehozni a hegyről. (további képek)

ónos eső Ipoly

„A magasabb régiók felé haladva extrém vastagságú (helyenként 10 cm fölötti!) jég is felhalmozódik a fák ágain, és az utakon, ami kiszámíthatatlan töréseket, fakidőléseket okoz az erdőállományban. Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak.”

Ismételten felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ne menjenek az erdőkbe, mert életveszélyesek!

Van remény az erdő megújulására

Bár a károk óriásinak tűnnek, hasonló fagykár 2004-ben már sújtott az erdőket, akkor mintegy 15 ezer hektárt érintett az ónos eső. Az ónos eső hazánkban nem ritka jelenség, és hasonló esetek rendszeresen bekövetkeznek. A természetszerű erdőgazdálkodással a károk mérsékelhetőek.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.