Megiható-e az esővíz, megehető-e a hó?

Biztos elgondolkodtál már rajta, hogy vajon meg lehet-e inni az esővizet, vagy ehető-e a hó? A rövid válasz az, hogy néha igen. De hogy mikor igen és mikor nem, az kicsit hosszabb választ igényel.

Mikor ne idd meg az esővizet

Az eső áthullik a légkörön, akár hosszú kilométereken keresztül. Ahogy áthalad az esőcsepp összegyűjti a levegőben lévő szennyeződéseket. Ez sokszor igen hasznos, így tisztul meg ugyanis légkörünk, és ezért lesz olyan tiszta a levegő egy kiadós esőzés után. Ez viszont azt is jelenti, hogy az esővíz szennyezetté válhat. Ezért nem szerencsés esővizet inni olyan szennyezett területek közelében, mint Csernobil, vagy Fukusima, de egy vegyi üzem közelében is megfontolandó a víz fogyasztása.

Ugyan ez a helyzet a földet érő esővel is, ha az végigcsorog a falakon, tetőkön, és onnan gyűjti be a szennyeződést, akkor már lehet, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válik.

Mikor fogyasztható az esővíz?

A fentiek ellenére a legtöbb esetben az esővíz jó minőségű és fogyasztható. az emberiség egy jelentős része ma is esővizből biztosítja a napi vízszükségletét. Gyakran előfordul, hogy az esővíz tisztább, mint a csapból folyó víz, de nem szabad elfelejteni, hogy mégis lehetnek benne szennyeződések, mind szerves (pl. baktériumok) mind szervetlen szennyezőanyagok. Éppen ezért, ha tartósan akarunk esővizet fogyasztani, akkor gondoskodni kell a tisztításáról.

Hogyan tisztítsuk az esővizet?

Két egyszerű módszer áll a rendelkezésünkre. A forralás és a szűrés. A forralással a patogén, azaz betegséget okozó szerves szennyezők pusztíthatóak el, míg a víztisztítókkal a szervetlen szennyezők, penész, por stb. szűrhetőek ki az esővízből.

Az sem mindegy hogyan gyűjtjük az esővizet. Mindig ügyeljünk rá, hogy az edény tiszta legyen! Érdemes várni néhány órát a fogyasztás előtt, mert így a benne lévő nehézfémek kiülepednek az esővízből.

Ha sok víz gyűlik össze elrakhatjuk a mélyhűtőbe is, így az esetleges mikrobák nem tudnak felszaporodni.

És mi a helyzet a savas esővel?

A normál esővíz a legtöbb esetben enyhén savas, a pH értéke 5.6 körül van (a skála 0-14 között terjed, 7-es a semleges víz.) Valójában a csapból folyó víz olykor semleges, de leggyakrabban bázikus, vagy savas. Ez attól függ mi a víz forrása. A narancslé, amit a boltból veszünk általában 4pH értékű, a kávé pH értéke 5 körül van.

Éppen ezért az esővíz savassága nagyon ritkán probléma. A’70-es években Németországban, vagy ma Kína egyes területein savas csak annyira az esővíz, hogy az bármi problémát okozzon, napjainkban már nincs ilyen probléma.

Természetesen aki ragaszkodik a teljesen tiszta vízhez, az választhat deutériummentes, tisztított vizet, vagy különleges ásványvizeket, esetleg speciális szűrökkel tisztított vizeket. De ha gyermekünk kipróbálja milyen az esővíz íze ne aggódjunk, komoly gond szinte biztos nem jelentkezik.

És mi a helyzet a hóval?

A hó hasonlóan viselkedik, mint az esővíz, annyi különbség van csak, hogy a hó lehull a földre, és így onnan is képes szennyeződéseket összegyűjteni. Erre kiemelten kell ügyelni. Az olyan havat, amit a szél hord már nem szabad fogyasztani, mert a talajról összegyűjthet például rovarírtószer maradványokat.

Egy kutatás szerint bár a hó gyakran tartalmaz szulfátokat, nitrátokat, olykor higanyt is, ezek mennyisége elenyésző, gyakran az egészségügyi határérték századrészét tartalmazza csupán, ennyi pedig gyakran a csapvízben is előfordul.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.