Időjárásra reagáló automatizált otthonok

velux időjárásra reagáló otthonok

Az időjárás szempontjából talán az egyik legszeszélyesebb évszak bizony a nyár. Amellett, hogy gyakran – sőt egyre gyakrabban – iszonyú hőség uralkodik, a hirtelen kialakuló nyári záporok, zivatarok tovább nehezítik a helyzetet – igaz, hogy nekünk valódi felfrissülés lehet egy-egy lehűlés, otthonaink már kevésbé viselik ilyen jól a váratlan időjárás-változásokat.

Nem új nehézség a civilizált világban, hogy akár távollétünkben, akár csak egyszerű óvatlanságból nyitva hagyjuk az ablako(ka)t, felhúzva hagyjuk a redőnyöket – így vagy beázunk, vagy feleslegesen pazaroljuk az energiát a klímával, és persze heves szél esetén is történhetnek károk a figyelmetlenségből adódóan. A szakemberek azonban – sok más mellett – ezekre a kényelmetlenségekre is gondoltak. Összegyűjtöttünk néhány olyan megoldást az okosotthonok megálmodóitól, melyek garantáltan megkönnyítik életünket!

Hűvös szobák – takarékosan

A légkondicionáló egy nagyon praktikus, kényelmet szolgáló találmány, azonban – ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony rengeteg energiát használnak fel otthonunk hűtése érdekében. Csakhogy nem kizárólag a pénztárcánk bánhatja a túlzott klímahasználatot: ha túl nagy a különbség a kint illetve bent mért hőmérséklet között, könnyen súlyos megfázás lehet a vége a hűsölésnek. Az automatizált otthonok azonban erre a problémára kiváló megoldást kínálnak: a lakás képes a kinti hőmérséklethez igazítani a hűtés mértékét, egyúttal időzítve kezdi hűsebbé tenni hajlékunkat, hogy mindig kellemes hőmérsékletű lakás fogadja a hazaérkezőket. Ennek segítségével nemcsak, hogy elviselhetőbb lesz a kánikula, de sokat spórolhatunk a klíma optimalizált működtetésén.

Nem gond többé a nyitva hagyott ablak

A feledékenység sokszor képes megkeseríteni az ember életét, viszont az automatizált időjárásra érzékeny otthonok egy kicsit leveszik a vállunkról a terhet – legalábbis, ha az ablakokról van szó. A nyitásérzékelők kedvezőtlen időjárás esetén értesítik a tulajdonost a figyelmetlenségről, egyes fajták pedig maguk oldják meg a nyitva hagyott ablak problémáját – azaz egyszerűen becsukják azt, ha túl nagy hőmérsékletbeli különbséget, szelet vagy esőt érzékelnek. Ezzel a mechanikával a rendszeres, automatikus szellőztetést is megoldottnak tekinthetjük, sőt, a klíma sem fogja feleslegesen ontani magából a hűs levegőt.

Árnyékolástechnika csúcsfokon

A tikkasztó hőségben nem csak a nyitott ablakon át bezúduló forró levegő képes felmelegíteni a lakás levegőjét: az ablaküvegen keresztülhatoló sugarak is legalább ugyanolyan mértékben hajlamosak instant szaunát produkálni a szobában, sőt, a sugárzás még a bútorkárpitot is könnyen „kiszívhatja”, tönkreteheti. A szenzoros, automatizált árnyékolók erre nyújtanak megoldást, hiszen a külső környezet hőmérsékletét érzékelve akkor védenek a nap káros sugarai ellen a leginkább, amikor erre a legnagyobb szükség van.

Egy időjárásra reagáló automatizált lakás így nem csak a kellemes közérzetünknek, de hosszútávon egészségünknek, és persze pénztárcánknak is áldásos lehet.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Csodálatos őszi időjárásunk van, de ez hamarosan megváltozhat. Az Európa partjait elérő hurrikán új időjárást […]

TELJES CIKK | október 16.

A héten egyre csökken a csapadékhajlam, és napról-napra egyre több lesz a napsütés is! Jó […]

TELJES CIKK | szeptember 25.

Hogyan hat a fronthatás a fogainkra?  A frontérzékenység minden ember esetében más és más formában […]

TELJES CIKK | szeptember 23.