Időjárásra reagáló automatizált otthonok

velux időjárásra reagáló otthonok

Az időjárás szempontjából talán az egyik legszeszélyesebb évszak bizony a nyár. Amellett, hogy gyakran – sőt egyre gyakrabban – iszonyú hőség uralkodik, a hirtelen kialakuló nyári záporok, zivatarok tovább nehezítik a helyzetet – igaz, hogy nekünk valódi felfrissülés lehet egy-egy lehűlés, otthonaink már kevésbé viselik ilyen jól a váratlan időjárás-változásokat.

Nem új nehézség a civilizált világban, hogy akár távollétünkben, akár csak egyszerű óvatlanságból nyitva hagyjuk az ablako(ka)t, felhúzva hagyjuk a redőnyöket – így vagy beázunk, vagy feleslegesen pazaroljuk az energiát a klímával, és persze heves szél esetén is történhetnek károk a figyelmetlenségből adódóan. A szakemberek azonban – sok más mellett – ezekre a kényelmetlenségekre is gondoltak. Összegyűjtöttünk néhány olyan megoldást az okosotthonok megálmodóitól, melyek garantáltan megkönnyítik életünket!

Hűvös szobák – takarékosan

A légkondicionáló egy nagyon praktikus, kényelmet szolgáló találmány, azonban – ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony rengeteg energiát használnak fel otthonunk hűtése érdekében. Csakhogy nem kizárólag a pénztárcánk bánhatja a túlzott klímahasználatot: ha túl nagy a különbség a kint illetve bent mért hőmérséklet között, könnyen súlyos megfázás lehet a vége a hűsölésnek. Az automatizált otthonok azonban erre a problémára kiváló megoldást kínálnak: a lakás képes a kinti hőmérséklethez igazítani a hűtés mértékét, egyúttal időzítve kezdi hűsebbé tenni hajlékunkat, hogy mindig kellemes hőmérsékletű lakás fogadja a hazaérkezőket. Ennek segítségével nemcsak, hogy elviselhetőbb lesz a kánikula, de sokat spórolhatunk a klíma optimalizált működtetésén.

Nem gond többé a nyitva hagyott ablak

A feledékenység sokszor képes megkeseríteni az ember életét, viszont az automatizált időjárásra érzékeny otthonok egy kicsit leveszik a vállunkról a terhet – legalábbis, ha az ablakokról van szó. A nyitásérzékelők kedvezőtlen időjárás esetén értesítik a tulajdonost a figyelmetlenségről, egyes fajták pedig maguk oldják meg a nyitva hagyott ablak problémáját – azaz egyszerűen becsukják azt, ha túl nagy hőmérsékletbeli különbséget, szelet vagy esőt érzékelnek. Ezzel a mechanikával a rendszeres, automatikus szellőztetést is megoldottnak tekinthetjük, sőt, a klíma sem fogja feleslegesen ontani magából a hűs levegőt.

Árnyékolástechnika csúcsfokon

A tikkasztó hőségben nem csak a nyitott ablakon át bezúduló forró levegő képes felmelegíteni a lakás levegőjét: az ablaküvegen keresztülhatoló sugarak is legalább ugyanolyan mértékben hajlamosak instant szaunát produkálni a szobában, sőt, a sugárzás még a bútorkárpitot is könnyen „kiszívhatja”, tönkreteheti. A szenzoros, automatizált árnyékolók erre nyújtanak megoldást, hiszen a külső környezet hőmérsékletét érzékelve akkor védenek a nap káros sugarai ellen a leginkább, amikor erre a legnagyobb szükség van.

Egy időjárásra reagáló automatizált lakás így nem csak a kellemes közérzetünknek, de hosszútávon egészségünknek, és persze pénztárcánknak is áldásos lehet.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.