Hétfő este csillaghullás, jönnek a Perseidák

Hétfőn este érdemes néhány órát a szabad ég alatt tölteni, mert látványos csillaghullásban lesz részünk. Szent Lőrinc könnyei idén is megáztatják a Földet.

A jelenlegi számítások szerint idén hétfőn este várható a leglátványosabb csillaghullás a Persediák maximuma. Az előrejelzés némileg bizonytalan, de szinte bizonyos, hogy a leglátványosabb és legsűrűbb csillaghullást a hétfő esti és kedd hajnali órákban láthatjuk majd. Az időjárás is kegyes lesz hozzánk, derült, tiszta éjszakánk lesz, csak kevés felhő lehet majd az égen, a levegő is meglehetősen tiszta még a hidegfront után, így minden feltétel adott a látványos csillaghullásra.
A Hold is csak vékony sarló lesz, és tíz óra körül már lenyugszik, így a fénye nem zavarja a csillaglesést. Bár a csillaghullás intenzitása mindig kérdéses, óránként 50-150 fénygömbre számíthatunk. Lesz időszak, maikor néhány percig nem érkezik egyetlen hullócsillag sem, máskor egyetlen perc alatt több látványos csóvát is láthatunk majd.
perszeida
Az égen gyakorlatilag bármerre tekinthetünk, de legnagyobb eséllyel nagyjából az északi irányban láthatunk majd hullócsillagokat, a kis Göncöl csillagkép alatt. Valahol az ég közepe és a horizon között féltájban lessük az eget, mert ezen a területen várható a legtöbb hullócsillag. Érdemes olyan helyre elmenni, ahol a városok fényei nem zavarják az éjszakai eget. Egy fényszennyezett városban a halványabb meteoritok sajnos nem látszanak. A csillaghullás távcső nélkül is tökéletesen élvezhető.

A Perseida meteorraj

A Perszeida meteorraj első megfigyelése Kínából származik Krisztus után 36-ban jegyezték fel elsőként. A keresztény világban “Szent Lőrinc könnyeinek” is szokták nevezni, a 258 augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc “emlékére”.
A hullócsillagok valójában a 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származó apró porszemcsék, amelyek mintegy 250 ezer km/órás sebességgel lépnek a Föld légkörébe és itt égnek el látványos módon. Az apró porszemcsék összeütköznek légkörünk atomjaival, feldarabolódnak, és felhevülnek, és ennek során fényt bocsátanak ki. A porszemcsék nagyjából Földünkkel egyidősek, azaz 4,6 milliárd évesek.

Hiedelmek a csillaghullásról

A csillaghulláshoz számos hiedelem tartozik. A legendák szerint, ha meglátunk egy hullócsillagot és kívánunk valamit, akkor vágyunk teljesül. Egyes hiedelmek a halállal kötik össze a csillaghullást, mások a szüzesség elvesztésével. Nagyon sok népdal és vers őrzi a csillaghullás hiedelmét.

Az égen járó csillagok közt
Minden halandónak van egy.
És midőn csillagfutást látsz,
Tudd, egy halandó élte lobban el.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.