Fukosima: Zöldségtilalom Európában is?

Egy független francia kutatóintézet (CRIIRAD)  álláspontja szerint a jód 131-es radioaktív izotóp szennyezésének kockázata több „nem elhanyagolható” Európában. A napokban publikált jelentésük nem javasolja az esővíz fogyasztását, továbbá a gyermekeknek és a várandós, vagy szoptatós anyukáknak nem javasolja a friss tejtermékek sajtok, továbbá a nagy leveles zöldségek fogyasztását.A kutatóintézet szerint a veszélyeztetett célcsoportok esetében a kockázat már nem elhanyagolható és éppen ezért kerülni kell a kockázattal járó tevékenységeket, mint például a leveles zöldségek fogyasztása.

 

A kutatást Franciaországra végezték, de a kutatóintézet álláspontja szerint a szennyezettség hasonló Olaszországban, Svájcban, Belgiumban és Németországban és feltételezhetően  hazánkban is.

 

Az Egyesült Államok nyugati felében, ahova a Japánból érkező szennyezés 6-10 nappal hamarabb érkezik, mint Európába, a szennyezés az itteninek 8-10-szeres is lehet. Ezt erősíti meg, hogy Hawaiin a tejben a megengedett hétszeresét mérik sugárzó izotópokból.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető, hogy alakult és az elkövetkező napokban hogyan alakul a radioaktivitás Európában. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.