Földöntúli világok a Földön

kristálybarlang

Naica kristálybarlang

A világ legnagyobb kristályai egy mexikói barlangban találhatóak. A gipszkristályok óriásiak, hosszuk olykor meghaladja a 10 métert is. A barlangászok apró törpéknek tűnnek a kristályok között. A Naica –kristálybarlang része egy nagyobb bányának ahol ólmot, cinket és ezüstöt bányásznak. A barlang sajnos nem látogatható turisták számára, a magas hőmérséklet és páratartalom miatt. A kristálybarlangban 45-50 C fok uralkodik 90-100%-os páratartalom mellett, amit egy ember csak néhány percig képes elviselni védőfelszerelés nélkül. A barlangot 2000-ben fedezték fel.
Foto: (Carsten Peter/Speleoresearch & Films/National Geographic/Getty Images)

A sárkány vére

fura fa

Az Indiai-Óceán délnyugati részén található Socotra szigete, egy sziklás, kopár vidék, amelynek tája nem hasonlít a megszokott földi környezethez. Egyedülálló flórával és faunával rendelkezik, különösen híres a Sárkány vére elnevezésű fafaj. A fák ugyanis úgy néznek ki, mint egy hatalmas esernyő. (Flickr/Rod Wadington)

Vándorló mázsás kövek

vándorló kövek

A Halál-völgy nem csak Amerika, de az egész világ egyik legforróbb és legpusztítóbb sivatag. egyik különlegessége a Vándorló kövek, ezek olykor több száz kilós kövek, amelyek csíkot húzva maguk után vándorolnak a sivatagban. A Vándorló kövek rejtélye máig megoldatlan, a tudósok nem tudják hogyan mozdulnak el maguktól a mázsás súlyú kövek. A mozgást még senkinek nem sikerült megfigyelni. A legújabb elmélet szerint a kövek megfagynak, és amikor megindul az olvadás, az alatta képződő vízben csúsznak el a még jeges kövek. Fotó: (Flickr/travis)

Antilop-kanyon

Antilop völgy

A Navaho indiánok földjén található ez a misztikus kanyon, amit Antilop-kanyonnak neveznek. Az arizonai hasadék a világ egyik legtöbbet fényképezett völgye, annak fantasztikus világa miatt. A kanyon alapkőzete a homokkő, amit a víz és a szél formázott ki extrém éghajlati viszonyok mellett.
A völgy és környezet ma is pusztaság, de néha özönvízszerű esők érintik, ilyenkor a völgyet néhány perc alatt hatalmas víz árasztja el. Éppen ezért a völgy csak vezetéssel látogatható, mivel a hirtelen esőzések és a lezúduló víz, már több turistát megölt a „Prérifakas bucka” Nemzeti Parkban. Fotó: (Thinkstock)

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.