Extrém vékony ózonréteg

“Méréseink azt mutatják, hogy az Északi-sark fölött jelenlévő ózonnak mintegy fele az elmúlt hetekben megsemmisült” – közölte Markus Rex, az AWI kutatója. Az Északi-sark úgy tűnik rekordmértékű ózonveszteséget szenved idén – mutatnak rá a szakemberek a sarki és tengeri kutatásokra szakosodott potsdami Alfred Wegener Intézet (AWI) által koordinált, 30 mérőállomásból álló nemzetközi hálózat adatai alapján.

 

A csökkenés oka a sztratoszféra extrém alacsony hőmérséklete, amely összefüggésbe hozható a globális klímaváltozással, ugyanis emiatt a hőmennyiség nagyobb része marad az alacsony troposzférában, így a sztratoszféránk hül, ami elősegíti az ózonbomlást.

 

“Mivel még mindig fennállnak azok a feltételek, amelyek előidézték az ózonréteg rendkívül gyors pusztulását, azzal számolunk, hogy még tovább csökken az ózonréteg az Észak-sark fölött – tette hozzá.

Az észlelt változások nemcsak a ritkán lakott Északi-sarkra, hanem az azon túli területekre is hatással lesznek. Az ózonveszteségnek az Északi-sark fölött kitett légtömegek a későbbiekben Dél felé mozognak majd. Mivel az ózonréteg védi a Földet a Nap káros ultraibolya sugárzásával szemben, a vékonyabb réteg miatt magasabb UV-sugárzás várható majd.
“Különleges figyelmet kell fordítani a megfelelő UV-sugárzással szembeni védelemnek idén tavasszal” – tanácsolta Rex.

 

Az aktuális ózonréteg vastagságról itt lehet tájékozódni. (Fenti ábrán az ózonréteg csökkenése 2011.03.14-én)

 

Az intézet honlapja 

 

quot;arial”Mivel még mindig fennállnak azok a feltételek, amelyek előidézték az ózonréteg rendkívül gyors pusztulását, azzal számolunk, hogy még tovább csökken az ózonréteg az Észak-sark fölött – tette hozzá.span style=”font-family:

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.