Erősen romlik a levegőminősége, ÉK-en már szmog van

A mediterrán ciklon elvonulása után jelentős mértékben romlott a levegő minősége, sok városban a határérték közelében ÉK-en már azon is túl van a szálló por koncentrációja.

Miskolcon 53, Kazincbarikán 67, Sajószentpéteren 81 mikrogramm/köméter a szálló por koncentrációi a levegőben. Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm, míg a szmogriadó tájékoztatási fokozata 75.

Szmogriadó elrendelésére egyelőre nem volt szükség, mert ehhez tartósan több napig kell a határérték felett lennie a szálló por koncentrációjának.

De nem csak a Sajó-völgyében romlott a levegő minősége, hanem kivétel nélkül szinte az összes hazai településen. Ennek oka, hogy a ciklon elvonultával, nagyon erősen lehűlt a levegő a talajközelben, míg a magasabb légrétegekben melegedés indult meg. Ennek az az eredménye, hogy nem alakul ki függőleges légcsere, így a kibocsátott szennyezőanyagok a talajközelben maradnak.

Az egészségügyi határérték közelében van a szállópor koncentrációja Dunaújvárosban, Debrecenben és Pécsett is. ezek az adatok a vasárnap mért értékek, a mai részleges adatok szerint további romlás tapasztalható a legtöbb településen.

Ez a fordított légrétegződés, azaz hogy a magasban melegebb van mint talajközelben igen gyakran okoz szmoghelyzetet a téli időszakban.
Az elkövetkező napokban lényeges javulásra nem, inkább a helyzet romlására kell számítani a többi településen is.

A szálló por igen veszélyes légszennyező anyag. Hosszú távon károsítja a légzőszerveket, növeli a szívroham és asztmaroham kockázatát is.
Lényeges javulás leghamarabb szerdán várható, amikor egy front érkezésével és annak csapadékával javulhat majd a levegő minősége. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.