BUÉK: Földrengéssel indul az év

földrengés

Földrengés volt alig két órája Nógrád megyében az újév első napján. Sokan kiszaladtak az utcára.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság beszámolója szerint a Richter skála szerinti 3,9-es erősségű földrengés volt Nógrád megyében Szécsény közelében.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérése szerint Iliny község közelében, Szécsény és Balassagyarmat között volt, 7 óra 43 perckor történt a földrengés.

szeizmográf

 A penci földrengés mérő állomás

 Károkról egyelőre nem érkezett bejelentés, de sokan megijedtek és többen hálóingben szaladtak ki az utcára, hogy megnézzék nem-e sérült meg a házuk.

A nap folyamán a katasztrófavédelem szakértői helyszíni szemléket tartanak, ahol ellenőrzik nem sérültek-e meg víztározók, közutak és vasutak, esetlegesen víz, áram, vagy gázszállító vezetékek.

Legutóbb 2014. augusztus 3-án délután, helyi idő szerint 03:48:07-kor volt földrengés a Nógrád megyei Cserhátsurány – Nógrádmarcal – Mohora térségében. A földmozgás mérete 3,1 volt a Richter skálán.

Magyarországon évente 100-120 kisebb, 2.5 magnitudójú földrengést regisztrálnak egy esztendőben. Ezen földrengések jelentős részét a lakosság nem érzékeli. A nagyobb károkkal járó földrengések 40-50 évente fordulnak elő (5.5-6.0 erősségű.)

Ismereteink szerint a legnagyobb magyarországi földrengés Komáromban következett be 1763 június 28-án. A 6.3-as erősségű földrengésben 63 ember meghalt és 120-an megsebesültek. Az akkor Komárom épületeinek harmada összedőlt. 1773-ban újabb földrengés sújtotta Komáromot. Akkor 500 ház dőlt össze. Ezt követően is több rengés volt, majd az 1850-es években csökkent a szeizmológiai aktivitás a térségben.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.