BUÉK: Földrengéssel indul az év

földrengés

Földrengés volt alig két órája Nógrád megyében az újév első napján. Sokan kiszaladtak az utcára.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság beszámolója szerint a Richter skála szerinti 3,9-es erősségű földrengés volt Nógrád megyében Szécsény közelében.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérése szerint Iliny község közelében, Szécsény és Balassagyarmat között volt, 7 óra 43 perckor történt a földrengés.

szeizmográf

 A penci földrengés mérő állomás

 Károkról egyelőre nem érkezett bejelentés, de sokan megijedtek és többen hálóingben szaladtak ki az utcára, hogy megnézzék nem-e sérült meg a házuk.

A nap folyamán a katasztrófavédelem szakértői helyszíni szemléket tartanak, ahol ellenőrzik nem sérültek-e meg víztározók, közutak és vasutak, esetlegesen víz, áram, vagy gázszállító vezetékek.

Legutóbb 2014. augusztus 3-án délután, helyi idő szerint 03:48:07-kor volt földrengés a Nógrád megyei Cserhátsurány – Nógrádmarcal – Mohora térségében. A földmozgás mérete 3,1 volt a Richter skálán.

Magyarországon évente 100-120 kisebb, 2.5 magnitudójú földrengést regisztrálnak egy esztendőben. Ezen földrengések jelentős részét a lakosság nem érzékeli. A nagyobb károkkal járó földrengések 40-50 évente fordulnak elő (5.5-6.0 erősségű.)

Ismereteink szerint a legnagyobb magyarországi földrengés Komáromban következett be 1763 június 28-án. A 6.3-as erősségű földrengésben 63 ember meghalt és 120-an megsebesültek. Az akkor Komárom épületeinek harmada összedőlt. 1773-ban újabb földrengés sújtotta Komáromot. Akkor 500 ház dőlt össze. Ezt követően is több rengés volt, majd az 1850-es években csökkent a szeizmológiai aktivitás a térségben.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.