A számítógépes szerverek is felelősek az éghajlatváltozásért?

szerverek és időjárás

A modern kor betegsége, hogy a mindennapi rutinunk részeként, már az ébresztő kávé mellé is az okostelefonunkat görgetve látogatunk el különböző híroldalakra vagy görgetjük vége láthatatlanul a Facebook hírfolyamot, esetleg a Youtube-on kutatunk újabb vicces kiscicás videó után vagy nézzük meg, kedvenc vloggerünk tett-e közzé újabb érdekfeszítő beszámolót az életéről.

Sokan még a munkahelyünkre is magunkkal visszük e netzabáló szokásunkat és két adminisztratív feladat ellátása közben is hajlamosak vagyunk fel-fel kukkantani az Instagramra, Pinterestre vagy tovább áldozunk a modern világ „kék istenének” és lájkolgatunk munkaidőt nem kímélve. Az elsősorban a felhasználók szórakoztatását kiszolgáló weboldalak és webportálok mögött azonban komoly munka zajlik. A szerverek a nap 24 órájában szolgálják ki igényeinket és mi mit sem törődve azzal, hogy ezzel mennyi energiát emésztenek fel, élvezzük mindazt, amit a webes világ elénk tár.

A Google is befolyásolja az időjárást?!

A világ leglátogatottabb portálja a keresőóriás, a Google. A Google szerverei iszonyatos energiát emésztenek fel, hiszen nem csak a keresőszolgáltatást szolgálják ki, hanem több más, nagy teljesítményt igénylő szolgáltatásaikat is. A Youtube, a Gmail, a Google Drive és a Google Analytics csak néhány nagy név, azok közül, amit szinte mindenki ismer és a Google szerverparkjai szolgálnak ki. A gyönyörű és korszerű elektromos számítógéphálózattal – amelyet a Google üzemeltet – több könyv, dokumentumfilm és rengeteg online magazin is foglalkozik. Azt azonban egyik sem ecseteli, hogy az általuk felemésztett energia vajon milyen hatással van az éghajlatváltozásra.

Néhány évvel ezelőtt Alex Wissney-Gross amerikai fizikus, készített egy tanulmányt, amely a „guglizás” hatásait vizsgálta. A vizsgálatok szerint az információtechnológiai szektor ugyanannyi üvegházhatást fokozó gázt bocsát ki, mint a világ összes légitársasága együttvéve. A fizikus szerint minden egyes netezéssel töltött perc 0,02 gramm széndioxid-kibocsájtással járul hozzá a környezet szennyezéshez. Ezzel kisebb-nagyobb mértékben mindannyian befolyásoljuk az időjárást is. Azt azonban nem árt ha tudjuk, hogy egy webkereséshez a felhasználó gépe több energiát használ fel, mint amennyit a Google szerverei felhasználnak a keresés feldolgozására.

Az internet a felelős a klímaváltozásért?

Az internet, illetve a mögötte lévő szerverek a világ teljes energiafelhasználásának csupán 2%-át jelentik. Ez számokban kifejezve 91 milliárd kilowattóra, amit a becslések a következő évtizedre 140 milliárdra jósolnak. Bár a vélemények megoszlanak arról, hogy a hideg-meleg éghajlati változások, a jégtakaró olvadása, a globális felmelegedés, a tájfunok és cunamik vagy bármilyen más szokatlan, kirívó időjárásváltozás vajon mennyire a szerverek általi környezetszennyezés eredménye.

Számítások szerint évente 10 százalékkal nő az internetezés által elfogyasztott energia mennyisége, ezért a vezető informatikai óriáscégek már évekkel ezelőtt The Green Grid néven közös környezetvédelmi programot indítottak, mely kezdeményezést a Climate Savers Computing Initiative követett. Mindkét programnál a cél az energiatakarékosabb szuperszámítógépek, szerverparkok kifejlesztése, illetve a károsanyag-kibocsátás csökkentése, hiszen ha csak kis mértékben is, a szerverpartok valóban ráhatással vannak az időjárásra az energiahasználatuk miatt. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ma már az interenetezés egy alapvető szükségletet elégít ki mint a rádiózás, tévézés, telefonozás vagy a nyomtatott írások olvasása.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.