A hűvös idő véget vet a kertészkedésnek, jöhet a beltéri növénytermesztés

hidropónia

Az időjárás ezen a héten már megmutatta őszi hangulatát, a kerti munkálatokat lassan a téliesítés feladata veszi át, azt követően a lakásba szorulnak a kertészkedni szeretők. A beltéri növénytermesztés egy remek lehetőség azoknak, akik télen is szeretnének növényeket ápolni.

A héten egy markáns hidegfont vonult át az országon, amely a szelesebb időjárást és a hideg reggeleket okozta. A hideg szombatig még folytatódik, és még esőket is előrejelzünk. Szombattól azonban jön a vénasszonyok nyara, a hűvös, párás reggelek megmaradnak, ám napközben, és főleg délután kellemes, napsütéses őszi időben sétálhatunk.
A kertben tehát még egyelőre nem szükséges mindent téliesítenünk, csak azokat a kint lévő szobanövényeket vigyük be a házba, amelyek már a 10 °C alatti hőmérsékletre is érzékenyek. Mivel még lesz 21-22 °C körüli hőmérséklet is jövő héten, a többi növényt nem szükséges behordanunk a lakásba. A fagyérzékeny gumósok (kardvirág, canna, amaryllis) gumóit felszedhetjük ugyan, de a kellemes időjárás miatt nem kell ezzel sem sietnünk.

A növénybarátoknak, kertészkedés szerelmeseinek szeretnénk a figyelmébe ajánlani a hidropóniás növénytermesztést, amellyel akár télen is foglalkozhatnak, és a hidropónia keretében lehetőség van beltéren is növényeket termeszteni. Olyan növények termesztésére is lehetőséget nyújt, amelyek friss zöldségekkel láthatják el a családot egész évben. Hidropónia kitűnően alkalmazható például paradicsom-, vagy paprikatermesztésre, amíg jó idő van, addig akár a balkonon vagy a teraszon, később pedig a lakásban.

Vizsgáljuk meg közelebbről!

A hidropónia nem más, mint talaj nélküli növénytermesztési módszer, ahol az ültetőközeg mindig valamilyen más anyag, ez lehet agyaggolyó, perlit, kókuszrost, tőzeg vagy kőzetgyapot. A rendszer egésze – mint a neve is sugallja – a vízen alapul, jobban mondva a tápanyaggal dúsított vízen. A hidropóniás növénytermesztés során kiküszöböljük a talaj mint ültetőközeg negatív tulajdonságait, és emiatt sokkal rövidebb idő alatt, sokkal nagyobb fejlődést tudunk elérni. Így rövid idő alatt szüretelhetünk a lakásból salátát, paradicsomot, paprikát, de nagyon hasznos a módszer a szobanövények számára is. Különösen ajánlható e módszer irodákba, irodaházakba, lépcsőházakba, hiszen hatalmas zöld felületek érhetők el a segítségével.

Hogy mi van a háttérben? A magyarázat roppant egyszerű: míg a talajba ültetett növény energiája nagy részét arra használja fel, hogy gyökérzetet fejleszt, addig a hidropóniás ültetőközegekbe ültetett növények gyökérzete számára a tápanyaggal dúsított víz révén elegendő mennyiségben rendelkezésre áll a tápanyag, aminek következtében nem szükséges a gyökérzetet folyamatosan növeszteni, így nőhetnek a zöld, vegetatív részek. Az eredmény látványos növekedés lesz a hagyományos módszerhez képest.

A rendszer otthoni kialakításához érdemes felkeresnünk egy ún. grow shopot, ahol minden eszközt megtalálhatunk, ami a hidropóniás rendszerhez szükséges, és itt minden esetlegesen felmerülő kérdésünkre választ kaphatunk a szakemberi gárdától.

A hidropóniának ma már számos változata ismert, kezdve az akvapóniától (ahol haltenyésztéssel kombinálják a növénytermesztést, így a rendszer egymást erősíti), a mélyvizes eljáráson át az úsztatórendszerig.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.