4,4- es erős földrengés volt Nógrádban

2014. január 19-én 02:34-kor földrengés volt Nógrád megyében, Csehátsuránytól nem messze. A rengés 6 km mélységben keletkezett és erősség elérte a Richter skála szerint 4,4-es erősséget. A rengést Esztergomban, Vácott és Budapesten is érezni lehetett.

A földrengés meglehetősen erős volt, több településen is keletkeztek épület károk az előzetes jelentések alapján. A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma is észlelte a rengéseket, és az Obszervatórium Facebook oldalára számos lakossági bejelentés is érkezett és a tudósok továbbra is várják a lakosság beszámolóit.

Néhány a lakossági észlelésekből:

„Félelmetes volt ! 2.30-kor arra riadtam, hogy rettenetesen rázza az ágyat valami alattam Észak_Dél irányban. Eszembe sem jutott, hogy ez földrengés, mert a nyári nem ilyen volt. Ez erősebb lehetett, de kicsit rövidebb ideig tartott.”

„Angyalföldön legalább egy percen keresztül tartott, az utcán megszólaltak az autóriasztók.”

„Óbudán kellemesen rengett az ágy  Más nem mozdult.”

Az első rengést 02:48-kor egy 3,4-es utórengés követte. Az Obszervatóriumba beérkezett kérdőívek alapján épületkárok keletkeztek a következő településeken: Balassagyarmat, Bánk, Borsosberény, Csereháthaláp, Cserhátsurány, Érsekvadkert, Magyarnándor, Mátraverebély, Mohora, Nagyoroszi, Rimóc, Salgótarján, Tahitótfalu, Tolmács, Vác. Személyi sérülésről szerencsére nincs hír. A térségben legutóbb tavaly június 5-én volt jelentősebb, 4,2—es erejű rengés Érsekvadkert mellett.

Az elkövetkező hetekben-hónapokban további utórengések is várhatóak, ám erejük nem jelezhető előre.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.