Karácsony időjárás 2015

Mit tartogat az időjárás? Lesz-e hó 2015 karácsonyán? Kövesd naponta frissülő előrejelzésünket!

karácsony időjárása 2015-ben

A Fehér karácsony esélye 2015-ben:

20%

A jelenlegi előrejelzések alapján a fehér karácsony esély meglehetősen csekély, mintegy 20% körül van.

Az időjárás jellege, nagyjából december 17-i meghatározható. Marad a kissé változékonyabb, de a megszokottnál alapvetően enyhébb időjárás. 17-e után a különböző modellszámítások teljesen eltérő időjárási helyzeteket valószínűsítenek, amelyben az átlagosnál enyhébb, és az átlagosnál hidegebb forgatókönyv is szerepel. Az előrejelzés bizonytalansága abból adódik, hogy nem ismerjük jelenleg tökéletes pontossággal a légkör állapotát, és ez a pontatlanság egyre nagyobb hibákhoz vezet a számításokban.

Az amerikai GFS modell egy az átlagosnál enyhébb karácsonyi időjárást valószínűsít nagyobb eséllyel (noha kisebb esélye itt is van a hidegebb karácsonynak). Az európai ECMWF még nem lát el december 24-ig, de egyelőre itt sem látható markáns lehűlésnek nyoma. Ezek alapján a fehér karácsonyi időjárásnak egyelőre csekély az esélye.

Az alábbi képen az látható, hogy a különböző modellfutások a magasban 1500 méteren milyen hőmérsékletet valószínűsítenek. Minden egyes vonal egy-egy kissé eltérő kiindulási helyzeten alapul, leképezve azt a bizonytalanságot, hogy jelenleg sem ismerjük pontosan a légkör fizikai állapotát. Az ábrából  – talán – jól látszik az a fajta bizonytalanság, amit fent írtunk. Egyelőre még sokféle forgatókönyv elképzelhető (felül a hőmérséklet, alul a csapadék).