Kapuvár időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2017. Apr. 30. 

Felmelegedés!

Hét közepéig folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet, utána ismét erős hidegfront érkezik!

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Kapuvár

Forrás: Esotanc.hu, 2017. Apr. 30. 

Mai és holnapi időjárás - Kapuvár

Forrás: Esotanc.hu, 2017. Apr. 30. 

Kapuvár részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2017. Apr. 30. 

hirdetés

Kapuvár éghajlata

Kapuvár a mérsékelten meleg és a mérsékelten száraz éghajlati zónában helyezkedik el. A területen évi szinten átlagosan 550-600 milliméter csapadék hullik. Kapuvár környezetében az észak-nyugati szélirány a meghatározó, ahol az évi átlagos szélsebességek 3-3,5 m/s körül alakulnak.

Az 1961 és 1990 között jegyzett adatok tanúsága szerint a településen a leghidegebb hónap a január, amikor egészen -0.9°C-ig csökken a havi átlagos középhőmérséklet. Ez az egyetlen hónap az évben, amikor a középhőmérséklet nulla fok alatt alakul. A legmelegebb január a vizsgált időszakban 2.6°C-os, a leghidegebb pedig -3.9°C-os átlaggal telt. Ez a hónap a legszegényebb csapadékban.

A februári 1.0°C-os középhőmérséklet nem levezhető kellemes enyhülésnek, viszont mindenképpen melegedő tendenciát mutat. A legmelegebb februárban 5.3°C-t jegyeztek, a leghidegebb hónapban pedig -2.8°C átlagot. A február sem bővelkedik csapadékban, a január mellett az év legszárazabb hónapja.

A márciusi hónap végre meghozza a tavasz első jeleit. Ez megmutatkozik a havi középhőmérsékleten is, ami 5.1°C körül alakul. Ez még igen hűvös, noha egyes években 10.6°C átlagot is mértek. Való igaz, máskor pedig csak 0.5°C-t. Márciusban már megfigyelhető a csapadékmennyiség növekedése is.

Az április végre meghozza az igazi tavaszt és megkezdődhet a levegő stabil felmelegedése. Az átlagos áprilisi középhőmérséklet 9.6°C, a legmagasabb mért középérték ebben a hónapban 15.6°C, a legalacsonyabb pedig 4.3°C. Áprilisban tovább növekszik a várható csapadék mennyisége.

A május 14.6°C átlagával, 20.6°C maximumával és 8.8°C minimumával már valódi tavaszi időjárást tartogat. A várható csapadékmennyiség is egyre magasabb.

A júniussal megkezdődik a meteorológia nyár. A hónap 17.6°C-os középhőmérséklete igen kellemes időjárást biztosít. A legmelegebb június 23.5°C-t, a leghidegebb pedig 12.0°C-t produkált. Illetve ez a legcsapadékosabb hónap az egész évben, így egy-egy zápor nem nevezhető meglepetésnek ezek a tájon sem.

A következő két nyári hónap, a július és az augusztus Kapuváron is nagyon hasonló hőmérsékleti középértékekkel rendelkezik. Az ország legtöbb pontján megfigyelhető, hogy a júliusi és az augusztusi középhőmérsékletek, valamint a havi minimális és maximális középhőmérsékletek csupán tizedekkel térnek el egymástól, rendszerint a július javára. Ajkán sincs másként; a júliusi középhőmérséklet 19.6°C, amitől az augusztusi csupán 3 tizeddel marad el. A legmelegebb július 26.0°C volt, a legmelegebb augusztus 2 tizeddel volt hűvösebb. A leghidegebb július pedig 13.7°C értéket mutatott, az augusztus pedig 2 tizeddel hidegebbet. A két hónap az átlagos csapadékmennyiség tekintetében is közel azonos.

Az ősz beköszöntével megkezdődik a hőmérséklet és a csapadékmennyiség csökkenése. A szeptemberi középhőmérséklet 15.1°C, a legmelegebb szeptember pedig 21.1°C, ami magasabb a megszokott nyári középhőmérsékleteknél is.

Az év utolsó három hónapja nem okoz meglepetést. Egyre csökken a középhőmérséklet, az október 9.6°C, a november 3.9°C, a december pedig 0.4°C havi középhőmérsékletet produkál. Ezek a hónapok közül talán az október képes leginkább meglepetést okozni; az 1961 és 1990 között vizsgált időszakban a legmelegebb októberben a havi középhőmérséklet 15.2°C volt! A csapadékmennyiség tekintetében rendszerint a november idéz elő kiugró értéket, ugyanis rendszerint több csapadékot tartogat, mint a többi őszi és téli hónap.