Időjárási veszélyjelzés és riasztás

Időjárási riasztás (1-3 órás) és a mai napra szóló figyelmeztető előrejelzés az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján. Bővebb információ az OMSZ oldalán

A veszélyjelzésről

Időskála

Az időjárási veszélyjelzést 24 órás időtartamra adjuk ki. A veszélyjelzés adot nap 0 órakkor kerül kiadásra és 24 óráig érvényes. A jelzett esemény ezen idő alatt következik be.

A veszélyjelzés típusa

Egyelőre időjárási veszélyjelzést adunk ki 24 órás időtartamra, rövid időtávú riasztást egyelőre nem.

Jelzett időjárási veszélyek

Időjárási veszélyjelzést az alábbi időjárási jelenségekre adjuk ki. ezek a közeljövőben bővülni fognak.

 – csapadék

A veszélyjelzés fokozatai

A veszélyjelzésünk hat fokozatú, (zöld, citromsárga, narancssárga, vörös, lila, fekete). Értelmezésük az alábbi:

 zöld: ezzel a színnel valemyl esemény bekövetkeztét kívánjuk jelölni (például lesz eső). Itt a bekövetkezés valószínűsége közepes, és a jelenség semmilyen felkészülést nem igényel, csak hasznos tudnunk róla.

citromsárga: a jelzett esemény nagyobb valószínűséggel bekövetkezik, felkészülni nem kell rá, de hasznos, ha odafigyelünk rá.

narancssárga: az esemény nagy valószínüséggel bekövetkezik,  érdemes rá felkészülni, és a szükséges lépéseket megtenni ( pl. áramtalanítani, stb.

piros: az esemény nagy valósíznűséggel bekövetkezik és jelentős hatás várható. Érdemes az eseményre felkészülni és akár lépéseket tenni a károk elhárítására (tárgyakat rögzíteni, áramtalanítani, stb.) 

lila: az esemény nagy valószínűséggel bekövetkezik, hatásai akár súlyosak is lehetnek. Készüljünk fel a jelenségre!

fekete: az esemény nagy valószínűséggel bekövetkezik, és súlyos következmények várhatóak. Készüljünk fel és cselekedjünk. A riasztás ezen foka egy évben egyszer-kétszer kerül csak kiadásra.

A veszélyjelzés szakmai hátter

A veszélyjelzést a GFS modell alapján automatikusan adjuk ki, azonban szükségszerint, az időjárás változásával azt manuálisan is megváltoztathatjuk.

A veszélyjelzés felelősségvállalása

A veszélyjelzés nemminősül hivatalos veszélyjelzésnek, az abann foglaltakért semmilyen felelősét nem vállalunk. Célunk ugyanakkor a lakosság tájékoztatása, de nem helyettesíti semmiben az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos veszélyjelzését.