Valami egészen szokatlant fényképeztek Oroszországban

lencse alakú felhő

A fent látható hihetetlen képeket egy orosz fényképész készítette Oroszország egyik legritkábban lakott részén a Kamcsatka félsziget egyik vulkáni kúpjánál.

Vladimir Voychuk, a 35 éves fényképész Oroszországban, Kiln városa közelében kapta lencsevégre, ezeket a lencse alakú felhőket, amelyeket gyakran hívnak UFO, vagy űrhajó alakú felhőknek is, különleges alakjuk miatt.
„Nem ez az első eset, hogy ilyen felhőt láttam, de ez volt az első alkalom, hogy le is tudtam őket fotózni” – mondta el a Weather.com időjárási portálnak.

A lencselakú felhő – tudományos nevén Altocumulus lenticularis – különleges feltételek között alakul ki. Leggyakrabban hegycsúcsok közelében. A levegő itt ugyanis felemelkedésre kényszerül, állóhullámot hoz létre, emelkedés közben lehűl és a benne lévő vízpára kicsapódik, így alakul ki a felhő. A különleges alakot az biztosítja, hogy a hegycsúcsot elérve a levegő lefele indul felmelegszik, és ekkor már nem tud több vízpára kicsapódni, így csak a hegycsúcs körül alakul ki a felhő.

altocumulus lenticularis

Lencse alakú felhők nem csak hegycsúcsok, de akár emberi építmények körül is létrejöhetnek.

A felhők, ha nem változnak az időjárási feltételek hosszú ideig is megmaradhatnak egy adott helyen, sőt naplemente idején különleges színt is kaphatnak.

UFO alakú felhő

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.