Tombol a Kossava

Vörös riasztás van érvényben a Vajdaságban és Bánságban, ahol 100 km/órás szél hordja a havat. A ritka dél-keleti szél a Kossava itthon is gondokat okoz.

A Szerbiai Hidrometeorológiai Intézet vörös riasztást adott ki északkelet Szerbiára a várható hófúvások miatt. A széllökések sebesség helyeként a 100 km/órát is elérheti. A Délvidéken többfelé járhatatlanok az utak. Sok autó vesztegel az utakon, amelyeket még a katonaság járművei is csak nehezen tudnak megközelíteni.
Belgrád körzetében is rossz a helyzet, az autópályák is járhatatlanok a Delhir információi szerint. Nagybecskereknél mintegy 50 autó rekedt az Újvidék felé vezető úton a hótorlaszoknak köszönhetően. Többfelé a hó szinte az autókat is befedi már.

 Kép:délhír.info

A viharos szél Magyarországra is elért, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is heves széllökéseket mérnek, és a z erős szél hófúvást is okoz, ami megnehezíti a közlekedést. Az 5-ös, és 55-ös utakon helyenként félméteres hótorlaszokat is emelt a szél, ami igencsak megnehezíti az utazók dolgát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a déli kistérségekre riasztást adott ki a hófúvás miatt.

A Kossava egy délkeleti irányú szél szerb neve, amely elsősorban Dél-Romániában és Észal-Szerbiában ismert, igen erős száraz, a téli időszakban hideg szél, amely akár orkánerejű is lehet.
Az előrejelzések szerint a Kossava majd csak vasárnap mérséklődik jelentős mértékben, addig marad az erős szél.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.