Repülőjegy Isztambulba: fedezze fel a misztikus várost!

isztambul

Isztambul különleges hangulatával és látnivalóival minden évben elvarázsolja az oda érkező turistákat. Nem véletlen választották a várost könyvek és filmek helyszíneként is, Agatha Christie írásai mellett James Bond filmekben és több akciófilmben is visszaköszönnek annak épületei. Az egykoron római, görög, keresztes és oszmán hódítást is megélt város mára misztikus, keleties hangulatú metropolisszá vált, ahol a történelem ma is jelen van az utcákon és a monumentális épületek árnyékában. A repülőjegy Isztambulba a paravion.hu szakemberei szerint is rendkívül keresett, hiszen a város közel van hozzánk, és mégis éppen elég távol ahhoz, hogy turistaként egy egészen más világban találja magát. Nézzük, milyen látnivalóknak köszönheti Isztambul, hogy népszerűsége évek óta töretlen!

Séta a Hagia Sophia-tól a Kék mecsetig

Amint Isztambulra gondolunk, van két épület, melyek azonnal eszünkbe jutnak, ez a kettő pedig nem más, mint a Kék mecset, és a Hagia Sophia. Ráadásul e három nevezetesség elég közel is fekszik egymáshoz, így a közlekedésre sem kell túl sok időt és energiát szánni. Ha megváltottuk a Budapest-Isztambul repülőjegyet, érdemes a programokat úgy szervezni, mind mindenképpen rá tudjon legalább fél napot szánni a páratlan látnivalók felkeresésére. A látványában sem utolsó Sultanahmet tér két oldalán nyúlnak a magasba a minaretek, melyekből a Kék mecset esetében hat, a Hagia Sophia mellett pedig négy van. Bár a Hagia Sophia ezer évvel korábban épült, de kétségtelen, hogy mindkét épület kimagasló szerepet játszik a város történelmében ,vallási kultúrájában, és természetesen napjainkban a turizmusban.

Hagia Sophia: új csoda a régi romjain

A Hagia Sophia építéséhez öt évre volt szükség, míg 563-ban felszentelték. A természet és a történelem nem volt kegyes hozzá, ugyanis a XV. századdal bezáró időszakig közel 23 természeti csapást, több fosztogatást és átalakítást kellett átélnie. Ezt követően kezdődött meg a leromlott állapotban levő épület felújítása, kibővítése. 1934-ben Atatürk rendeletében szekularizálták, és egy év múlva már múzeumként volt látogatható a turisták számára.

Az épület különleges kupolamegoldásai és a belső tér rendkívül igényes kialakítása máig ámulatba ejti a látogatókat. A Hagia Sophia építéséhez szükséges anyagok és belsőépítészeti elemek ókori görög és egyiptomi templomokból érkeztek. Bár külsőre elég dísztelen az épület, de a belső túldíszítettséggel éppen azt kívánták kifejezni, hogy a tökéletesség bizony belülről fakad. Különlegességnek számít az úgynevezett „izzadó oszlop”, amely gyakorlatilag onnan kapta nevét, hogy az épület alatti víztározóból felszívott vizet felületén keresztül párologtatja. A Hagia Sophia egyébként 1985 óta az UNESCO Világörökség része, nyilvánvaló tehát, hogy a repülőjegy Isztambulba történő megváltása után feltétlenül érdemes ellátogatni a monumentális épületbe, mely életre szóló élményt jelent majd.

Kék mecset: elegancia és felsőbbrendűség egyben

A Sultanahmet téren a Hagia Sophia méltán híres párja a Kék mecset, amelyet látva azonnal átérezhetjük azt a gazdagságot és hatalmat, melyet egykoron az Oszmán Birodalom képviselt. Az épületet 1609-en kezdték építeni, és a komplexum többek között vallási iskolát, menedékházat, és magának az építtetőnek, I. Ahmed szultánnak a sírját is magában foglalja. Az építész célja az volt, hogy az előkelőség és a pompa elképesztő méreteket öltő épületben köszönjenek vissza, mintegy válaszként a Hagia Sophia monumentalitására. A kettővel több minaret is állítólag ezt a túlszárnyalást célozta meg. A hatalmas, árkádsorral körülvett udvarban hatszögletű kút áll, melyet szertartásos mosdásra használtak. Maga az épület egyébként 20 ezer kézzel készült izniki csempét is tartalmaz, melyek több mint ötvenféle tulipánmotívumot ábrázolnak, de a színes üvegek és a belső teret díszítő kalligrifiák is mindenképpen szót érdemelnek. Egykoron drágakövek és aranyozás is díszítették a belső tereket, ezeket azonban ma már múzeumokban állítják ki. Ha a repülőjegy Isztambulba kerül megváltásra, ezt a látnivalót nem szabad kihagynia!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.