Amerika ismét megfagy

A megszokottnál akár 25 C fokkal is hidegebb van az Egyesült Államok keleti partvidékén. Több ezer repülőjáratot töröltek, és újabb helyenként félméteres havat várnak.

Új-Angliától Virginiáig közel kétezer kilométer hosszan húzódik az a terület, ami ismét a hó fogságába esett Amerikában. Míg Európában szokatlanul enyhe a tél, addig Amerikában a rendkívüli hidegtől szenvednek. Az Egyesül Államok keleti partvidékén több helyen mértek -20 C fokot is, és a meteorológusok szerint ma estig helyenként akár 50 cm hó is hullhat.

A rendkívüli időjárás okozója a Janus névre keresztelt ciklon, amely sarkvidéki hideggel árasztja el a partvidéket. Az időjárás miatt 3000 repülőjáratot törtöltek és New Jersey és Delaware állampabn szükségállapotot rendeltek el. A kormányzati becslések szerint a Janus ciklon az elkövetkező napokban 56 millió ember életét keseríti meg.

Gondok a fűtőanyag ellátásban

Közben a vidéki Amerikában komoly gondok vannak, ugyanis a szokatlan hideg miatt az államok kifogytak a propánkészletekből. A vidéki Amerikában 14 millió ember fűt propán gázzal, amiből most hiány alakult ki. Több állam is megkérte a lakosokat, hogy takarékoskodjanak a gázzal és rendkívüli helyzetet hirdettek. A propán ára az elmúlt három nap alatt 70%-kal emelkedett, amire korábban nem volt példa.

A meteorológusok egyelőre nem tudják semmi jóval biztatni az itt élőket, az elkövetkező időszakban is marad a sarkvidéki hideg az Egyesült Államok északi és középső területein.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.