Katasztrófális árvízhelyzet Angliában

Már-már katasztrófálisnak nevezhető a helyzet Nagy-Britanniában, ahol a tél kezdete óta három naponta érkeznek a heves esőzéseket és viharokat hozó viharciklonok.

Országszerte komoly áradások vannak. A Környezetvédelmi Ügynökség Anglia egész területére riasztást adott ki az árvizek miatt. De Walesben is komoly árvízhelyzet van több térségben.

A legutóbbi viharciklon során a meteorológiai intézet Anglia délnyugati térségében 150, Wales több megyéjében 170, az Ír-tengeren, a partoktól nem messze 180 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mért.

A csapadékadatok is elképesztőek. December 10 és január 10 között Skóciában területi átlagban 296 mm csapadék esett (Magyarországon az éves csapadékösszeg 600 mm körül van), de voltak olyan területek, ahol ez alatt a 30 nap alatt 711 mm csapadék hullott.

Angliában is az ilyenkor megszokott csapadéknak a duplája esett. Különösen Dél-Angliát sújtotta a heves esőzés. Itt a rekordösszeg 328 mm volt Dorsetben.

 Az átlagoshoz képest mért cspadékmennyiség százalékban

A Brit Meteorológiai Intézet szerint a rendkívül erős és tartós ciklontevékenység hátterében a jet streamnek, azaz a futó áramlás köszönhető. Az Észak-atlanti futóáramlás, ugyanis különösen erős a idei tél során, ami sorra szállítja a viharciklonokat a szigetországba.

A kutatások szerin Angliának az eltövetkező évtizedekben hasonló időjárásra kell felkészülnie. Az éghajlatváltozás hatására ugyanis valószínűleg aktívabbá válnak az atlanti viharciklonok, és pályájuk délebbre húzódik, így gyakrabban éri majd el Angliát is.

A klímaváltozás hatásainak tanulmányozására létrehozott kormányzati tanácsadó testület szakvéleménye szerint ugyanakkor legalább 500 millió fontot (185 milliárd forintot) kellene fordítani a brit árvízvédelmi infrastruktúra fejlesztésére.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.