Viharok: Percről-percre

Küldje el fényképét, beszámolóját a kapcsolat@esotanc.hu címre!

16:16 – Tornádó a Dél-Dunántúlon?
Tornádót láttak Sirokban a HEOL állításai szerint, bár az összefoglalóban nem derül ki, hogy valóban tornádót láttak, vagy csupán a heves szélvihar okozta azokat a károkat, amelyekben számos ház sérült meg. A metnet.hu portálon szintén tuba illetve tornádó észlelésekről számoltak be. Reméljük hamarosan tisztázódik a kérdés.
15:14 – Zivatarlánc a Drávánál
Zivatarlánc lépi át a határt a Dráva mentén az érkező zivatarok mintegy 100 km szélességben érkeznek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs fokozatúra emelte a riasztászt a Délés Nyugat Dunántúli Régiókban
14:24 – Újabb zivatarok Nyugaton
Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából újabb zivatarok érkeznek az országba. Az Országos Meteorológiai Szolgálat újra riasztást adott ki a Dél-Dunántúlra és a Nyugat-Dunántúlra. (Helyenként zivatar várható. Zivatart 25-30 mm-t meghaladó csapadék, jégeső és 60-80 km/h-s, kis valószínűséggel 90 km/h-t elérő szél kísérhet.)
14:07 – Vihar előtti csend
Többfelé kárt okozott a nemrégiben elvonult vihar, de még nincs vége a történéseknek. A délután egy újabb zivatarhullám éri el az országot déli irányból, ezúttal a Dunától keletre. Az ESTOFEX a késő esti órákra jelezte előre a tornádó helyzetet a dél-keleti megyékre és a legfrisebb OMSZ figyelmeztető előrejelzés továbbra is tartja a harmadfokot.
13:02 – Elvonuló zivatarok, de mi várható még?
Lassan észak felé elhagyják az országot a zivatarfelhők, de dél felől újabb zivatarcellák érkeznek az országba. Elsősorban a keleti országrészben és északon lehet még hevesebb zivatarokra (jégeső,  felhőszakadás) számítani elsősorban Csongrád, Békés, Hajdú és Szabolcs megyében, valamint Borsodban. De az ország többi területén is többfelé előfordulhat még zápor, zivatar!
11:46 ESTOFEX: tornádóveszély Észak- és Dél-kelet Magyarországon!

Az ESTOFEX az európai viharjelző szolgálat vörös riasztást adott ki Magyarországra!

A 2. szintű riasztást adtak ki Északkelet-Magyarország területére, elsősorban a nagy mennyiségű csapadék, erős széllökések, tornádók és nagyméretű jégeső miatt. Az esetlegesen kialakuló szupercellák nagy méretű jégesővel járhatnak együtt.

 A 2. szintű riasztást adtak ki Délkelet-Magyarország főként nagyon nagyméretű jégeső, erős szél széllökések, nagy mennyiségű csapadék és esetlegesen tornádó miatt, amelyek a késő esti órákban fordulhatnak elő.

 Az 1. szintű riasztást adtak ki Nyugat-Magyarországra a várható nagy csapadék miatt.

11:35 – Piros riasztás az Észak-Alföldre, és Észak Magyarországra
Piros riasztást adott ki az OMSZ! “Többfelé fordulhat elő 90 km/h-t meghaladó széllökésekkel járó heves zivatar (bekövetkezési kockázat: magas).” Forrás:OMSZ
11:21 – Komoly károk Kecskeméten
Komoly viharkárok voltak Kecskeméten, már több mint 50 riasztást kaptak a tűzoltók. Sok helyen fák döltek ki, cserpeket sodort le a viharos erejű szél. Itt egy videó, ahogyan a redőnyöket letépi a viharos szél.

 

10:08 – 100 km/órás széllökésekkel érkezett a vihar
100km/órás széllökésekkel érkezett a vihar a Tisza vonalához, de országszerte, így Budapesten is károkról érkeznek jelentések. Ismét sok dolguk lesz a tűzoltóknak
9:27  – Országszerte károkat okozott a tegnapi vihar
Kidőlt fák, megrongálódott kémények, az eső miatt elárasztott épületek – sok munkát adott a tűzoltóknak az éjszakai vihar. A legtöbb riasztás a fővárosban, és környékén volt, egy időre még a repteret is be kellett zárni. Nógrádban több helyen 40 mm-nél is több csapadék hullott egyetlen este.
9:18 – Másodfokúra emelte a csapadékriasztást az OMSZ
Az elmúlt percekben másodfokúra emelte a csapadékriasztást a Kőzép-Magyarországi Régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat: “Intenzív záporokhoz, zivatarokhoz társuló nagy mennyiségű csapadékból helyenként rövid idő alatt több mint 50 mm hullhat.”

 

9:02  – A fővárost is elérte a vihar
A reggeli csúcsforgalomban érte el a vihar a fővárost. A fenti kép az érkező rendszerről a budai Várból (citylive.hu)
8:21 – Citrom riasztás!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta rövidtávú 1-3 órás riasztását majdnem az egész ország területére. Heves zivatarok (alacsony kockázattal) fordulhatnak elő, és 25-30 mm meghaladó csapadék lokálisan.
06:46 – Égkép Pécsről
Komoly csapadéktömb érte el Pécset, amely a felvételen (forrás:dunakanyaridőjárása) és radarképünkön is jól látszik! Az előrejelzések szerint akár 10 mm-nél is több csapadék várható.

06:33 – OMSZ veszélyjelzés

OMSZAz Országos Meteorológiai szolgálat az Észak Alföldre és az Északi Középhegységre is narancssárga riasztást adott ki a mai napra (csapadék), de a többi régióban is citromsárga riasztást adott ki a szolgálat (csapadék, zivatar). “Szerdán a feltételek kedvezőek ahhoz, hogy a zivatarokat helyenként 50 mm-t meghaladó csapadék kísérje.” 

06:20 – Mi várható ma?
Szerdán sokfelé kell esőre, záporra, zivatarra készülni. A Kárpát-medencében lévő meleg és nedves levegőre ÉNY felől hideg levegő érkezik, ami labilissá teszi a légkört. Hatatására sokfelé kell zivatarra, záporra és nyugaton esőre számítatni. A zivatarokat jégeső, viharos szél kísérheti, és elsősorban keleten és északon a zivatarokat akár 50 mm-ert meghaladó csapadék is kísérheti, de országos átlagban is számottevő csapadék hullhat. Nyugaton 20 C fok körül alakul a hőmérséklet, míg délkeleten még 30 C fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.