Tornádó Sárrétudvariban

Sárrétudvari tornádóTornádó volt a pénteki napon a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvarin. A helyiek egy része szerint a tölcsér földet is ért, mások szerint , és az elkészül fényképek is ezt mutatják a tölcsér nem ért földet, így csak tubáról beszélhetünk. A településen a tornádót hozó vihar mintegy 28 mm csapadékot is hozott. A helyiek elbeszélése szerint a zivatar olyan erős szélell érkezett, hogy az aratóünnepségre elkészített sátrakat, padokat és WC-ket is feldöntötte, és 8-10 méterrel arrébb lökte. A tornádóról nem készült jó videófelvétel (itt látható egy), de számos jó minőségű fényképfelvétel készült, amely az idokep.hu oldalra került fel. A tornádóról láthaó egy beszámoló az RTL Klub hiradóján is itt.

Az idei éve első tornádóján a Nyírsági Érpatakon videózták le. Erről itt olvashatnak korábbi cikkünkben. A Kárpát-medence idei második tornádója pedig Müllendorfban, Burgenlandban volt, ahogy arról korábban is írtunk.  

A hazai tornádó-történelemben a legpusztítóbb az 1924. évi biai tornádó volt, amikor egy csaknem 1 kilométer széles és 70 kilométer hosszú sávban mindössze hat perc alatt összesen 6 millió aranykorona kár keletkezett, öt ember vesztette életét, és hatvanegy sebesült szorult orvosi ellátásra. Emlékezetes még az 1926. évi kabai ikertornádó, akkor két szomszéd felhőből nyúlt le egy-egy tornádótölcsér. 1972-ben a Balaton fölött víztölcsér (tromba) alakult ki, majd gyökerestül csavarta ki a balatonfüredi Tagore-sétány fáinak tucatjait. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.