Szmogriadó Nyíregyházán

szmogSzmogriadót rendeltek el Nyíregyházán, mivel tovább romlott a levegő minősége a városban és a szálló por átlagkoncentrációja meghaladta a riasztási küszöbértéket.. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokon sem lesz számottevő légmozgás, valamint számottevő csapadék sem várható, így a levegőminőségi romlás várhatóan tovább folytatódik Nyíregyházán. Kövesse a szmoghelyzetet szmogtérképünkön!

A szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciójának 24 órás átlagértéke 2011. október 27-én meghaladta tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrog./m3) 2011. október 28-án pedig meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrog./m3). Ez az érték várhatóan 2011. október 29-én ismét meghaladja a riasztási küszöbértéket..

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. Hosszabb távon (évek alatt) tüdőelváltozást okozhatnak, melyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele.

A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.