Péntek: zivatarok keleten

8:13: Egy komoly zivatarrendszer haladt keresztül az ország keleti határszélén, hol gyengülve, hol erősödve. Számottvő csapadékot inkább csak a határszélen adott. Nyíregyházáról és Debrecenből is 10 mm körüli értékeket jeleztek. A zivatarokat helyenként 100 km/órát megközelítő szél kísérte. Zivatarok legközelebb hétfőn várhatóak.

20:30 Szerbiában heves zivatarok pattantak ki, amelyek most lépik át az országhatárt. Hamarosan a Tiszántúl jelentős részén zivatarok épülnek ki.

A csütörtöki napon az ország észak-nyugati felében alakultak ki heves zivatarok, sok helyről jelentettek jégesőt is. A balatoni Kékszalag versenyen is több hajó bajba jutott a viharos szél miatt, árbócok törtek kették. Míg nyugaton a zivatarok uralkodtak, addig az ország középső részén a melegrekordok dőltek meg.Pakson 37.9 C fokot mértek, ezzel egy 128 éves melegrekord dőlt meg. Ezen a napon ilyen magas hőmérsékletet még nem mértek.

Pénteken a hidegfront lassan kelet felé mozog, és a délutáni óráktól kezdve egyre többfelé kell záporra, zivatarokra számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint az igazán komoly zivataroka késő esti órákban alakulnak ki a Tiszántúlon és az ország ÉK-i felében. Ezeket felhőszakadás ( akár lokálisan 50 mm-ert meghaladó csapadék) jégeső és szélvihar kísérheti. NApközben azonban még a napsütéslesz túlsulyban és keleten még mindig 35 körüli hőmérsékletek várhatóak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást adot ki zivatarokra és csapadékra a keleti-észak-keleti országrészre.

Az ESTOFEX narancssárga riasztást mutat, a dél-keleti országrészbe pedig vörös riasztást ( ez inkább az éjszakai órákban lesz reális.)

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.