Óriásvihar keleten

Az előrejelzésnél jóval erősebb zivatarok alakultak ki a keleti határszélen. Békés, Hajdú és Szabolcs megyében a délután során nagyon komoly zivatarok épültek ki, mint az a radarképen is jól látszik. A piros szín nagyon intenzív csapadékhullást jelez. Békéscsabán, mintegy 28 mm csapadék hullott, de Debrecen környékéről is 20-30 mm csapadékot mértek. A leírások szerint a csapadék intenzitása volt igazán döbbenetes, mert 5-10 perc alatt hullott le 20 mm csapadék. Ezt a mennyiséget a talaj nem képes elnyelni és szinte állóvíz jön létre.

Több helyütt jeget is észleltek, elsősorban Debrecen környékén, és az Országos Meteorológiai Szolgálat 126 km/órás széllökést regisztált a debreceni repülőtérnél. A zivatarlánc hosssza meghalada a 150 km-et és a felhők magassága 14 km-re is felnyúlt.

A vihar miatt több helyen elment az áram, a közvilágítás és az áramszolgáltatás is. Több helyen fák döltek ki. A széchényi utcát Debrecenben le kellett zárni.

A vihar debrecenben okozta a legnagyobb károkat, de megyeszerte nagyon sok fa dölt ki. A katasztrófavédelem felkérte az esti órákban a lakosságot, hogy ha teheti ne induljon útnak, mert nehézkes a közlekedés a sok kidőlt fa miatt. A debreceniek elmondása szerint ez az utóbbi évek legdurvább vihara volt. Két embert kórházba kellett szállítani, a vihar okozta közúti baleset miatt.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.