Óraátállítás – 2011

Egy kedves látogatónk érdeklődött, hogy mikorra várható az idei évben az óraátállítás. Nos idén október utolsó hetében, azaz október 30-án hajnali három órakkor kell visszaállítanunk az óránkat, így egy órát nyerünk.

Az óraátállítás története 1976-ig nyúlik vissza, és eredete Finnország, ahol azért vezették be, mert az 1973-as olajválságot követően csökkenteni akarták a kőolajfelhasználásukat és ez az óraátállítás 300 ezer hordó kőolajat takarított meg az ország számára.

Magyarországon 1980-ban vezették be az óraátállítást,és az volt a logikája, hogy minél inkább igazítsák a lakosság ébrenléti szakaszát ahhoz az időszakhoz , amikor a nap világít, így csökkentve az energiakiadásokat..

Az óraátállítás ma már a vitákközéppontjában áll. Részben átakalult életvitelünk a harminc évvel korábbihoz képest, másrészt az óraátállítás megzavarja biológiai óránkat is, ami aztán megjelenik a munkateljesítményben, balesetek számának megszaporodásában és így az összmérleg nem biztos hogy pozitív. Állást foglalni nem akarunk, de néhány egyszerű lépéssel jóval több energiát takaríthatnánk meg, mint az óraátállítással. Váltsunk energiatakarékos izzókra, a fűtés helyett vegyünk fel még egypulóvert, ha vásárolni megyünk vigyünk vászontáskát az eldobható helyett, és máris több energiát takarítottunk meg, mint az óraátállítással. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.