Közeleg a kánikula

Az elmúlt hét zivataros, monszun és a hétvége hűvős időjárása után lassan beköszönt az igazi nyári kánikula. Napról, napra emelkedik majd a levegő hőmérséklete, és csütörtökön nem egy helyen már 30 C fok felé emelkedik a hőmérők higanyszála. A hétvége pedig – legalábbis a jelenlegi előrejelzések szerint – igazi kánikulát tartogat, akár 32 C fok feletti hőmérséklettel.

A napsütés hétközben még nem lesz teljesen zavartalan, helyenként a délutáni órákban kisebb gomolyfelhőképződés zavarhatja meg a napsütést, és egy-egy zápor, zivatar sem elképzelhetetlen, de jóval kevesebb helyen a mint az elmúlt hetekben és alapvetően a napsütés lesz a meghatározó.

A távolabbi kilátások nem túl bíztatóak. Hétvégén lehülés akár 20 C körüli hőmérséklet, de utána ismét gyors felmelegedés

A nyár további kilátásairól itt tájékozódhat grafikus formában, de korábbi előrejelzésünk szerint aszályos, meleg nyár vár ránk.

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint 2011 nyara az átlagosnál kissé melegebb és szárazabb lesz a megszokottnál. Az Esőtánc.hu időjárási portál összesítése szerint a koranyár enyhén csapadékosabbnak ígérkezik, ám a nyár közepe és vége a jelenlegi előrejelzések szerint lényegesen szárazabb és kissé melegebbnek lesz a megszokottnál.

2011 nyarának időjárása

Három nemzetközi intézet, az amerikai NOAA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetettük össze, hogy képet kapjunk arról, milyen lesz az idei év nyara.

Mindhárom intézet előrejelzés megegyezik abba, hogy a nyár vége, augusztus, szeptember hónapok a szokásosnál melegebbek és szárazabbak lesznek. A nyár elejét illetően már változatosabb a kép. A brit intézet átlagos csapadékot és kis valószínűség mellett, de inkább átlag körüli, kissé melegebb nyárelőt vár, míg az amerikai NOAA egyértelműen csapadékos május-júniust vár, átlagos hőmérséklet mellett.

Az április hónap az előrejelzések szerint a megszokottnál lényegesen melegebb és szárazabb lesz, különösen az ország nyugati felén.

Az Esőtánc.hu időjárási oldalán minden hónapban újraelemezzük a kutatóintézetek előrejelzését és így figyelemmel követhetőek lesznek a szezonális előrejelzések.

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

Az elkövetkező napok időjárása csupán néhány napra jelezhető előre, a kiinduló adatok bizonytalansága miatt az előrejelzés beválása 5-7 nap után már nem megbízható. Hogyan lehetséges akkor mégis hosszú távú előrejelzést készíteni? A szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Alapja, hogy olyan jelenségekből indul ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is. A legismertebb ilyen jelenség az El Nino, amely a Csendes-óceán egyenlítő közeli vízének szokatlan felmelegedését jelenti, és amelynek hatására például Afrikában szárazság, míg a Karib-tenger térségében szokatlan esőzés lép fel.

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés.

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége. Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.