Kistérségi időjárási riasztás és veszélyjelzés

OMSz kistérségi veszélyjelzés riasztásNem szerencsés egy időjárási portálnak egy másikat reklámoznia, de mi ezúttal kívételt teszünk, hiszen az Országos Meteorológiai szolgálat néhány órája üzembe helyezte kistérségi időjárási riasztási és veszélyjelzési rendszerét, ami méltán megérdemli a figyelmet és azt a kis reklámot, amit oldalunk nyújtani tud.

Sokan sok helyütt beszámoltak már erről a kistérségi rendszerről, amely segítségével a jövőben sokkal pontosabban tudják előre jelezni a szélsőséges időjárási eseményeket.  Az oldal a riasztásokat kistérségi szinten jelzi (1-3 órás időtávra) , míg a figyelmeztetéseket megyei bontásban adja közre. Noha az oldal nem sikerült a legszebbre, és kis hibák is találhatóak benne, a tartalom mindenképpen nagyon hasznos.

Hamaroson az Esőtánc.hu oldal is megújítja veszélyjelzését, addig is érdemes az OMSZ honlapját is követni!

És a hivatalos közlemény: “Az Országos Meteorológiai Szolgálat az „Új Széchenyi Terv” Környezet és Energia Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére. A 2009 novemberében indult projekt beruházásainak és a hozzá kapcsolódó fejlesztések eredményeként egy olyan időjárási veszélyjelző rendszer került kialakításra, amelyben a riasztások az eddigi régiók helyett kistérségekre, a figyelmeztetések pedig megyékre lebontva kerülnek kiadásra. Ezáltal pontosabban behatárolhatóak lesznek azok a területek, amelyek térségében az időjárási feltételek kedvezőek lehetnek a veszélyes időjárási esemény kialakulásához. A részletesebb információk birtokában a védekezésben érintett szervek hatékonyabban végezhetik a munkájukat, optimalizálni lehet a kárelhárításra és mentés-re fordított erőforrásokat. Az új riasztó- és veszélyjelző rendszer 2011. augusztus 1-től kezdi meg működését.

A költségek 96%-át a számítástechnikai beruházások tették ki. Bízunk abban, hogy az új veszélyjelző rendszer a többi meteorológiai előrejelzés-sel együtt csökkenti a társadalom kiszolgáltatottságát az időjárási katasztrófák-kal szemben. A veszélyjelzés életeket menthet, az elővigyázatosságból időben megtett intézkedések, az egyén felelős döntése pedig nagymértékben mérsékelheti a károkat. A számítógép felgyorsítja az adatfeldolgozást és -továbbítást, így a megyék helyett mind a 174 kistérségre el lehet végezni a műveleteket. “

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.