Irén hurrikán

Elhagyta az Egyesült államokat és elérte Kanadát az Irén hurrikán, amely az Államok keleti partvidékét pusztította végig. Az országban heves esőzéseket okozott a később trópusi ciklonná szelidült hurrikán, amely miatt több százezer embert kellett New Yorkban kitelepíteni. A hurrikán 15 ember halálát okozta és mintegy 800 km szélességben érintett a part menti területeket. Az idei évre kemény hurrikánszezont jósoltak Amerikának.

A hurrikánok esetében igen ritka, hogy ennyire északra is eljussanak. Az 1600-as évek óta mindösszesen 84 hurrikán érte el New York állam területét. 2003-ban az Isidore hurrikán több száz miliméternyi csapadékot és mintegy 90 millió dolláros kárt okozott csak New york államban,de igen jelentős pusztítást okozott a Floyd hurrikán is 1999-ben. A legpusztítobb hurrikán azonban 1938-ban csapott le New Yorkra 600 halálos áldozatot okozva. A hurrikán 200km/órás széllökésekkel 5 méter magas hullámokat korbácsolt és közel 60 ezer házat döntött romba. A New Yorki hurrikánok listáját itt találják meg. 

Az Irén hurrikán most már Kanada felett jár és trópusi ciklonná szelidült, de még így is óránként 15 miliméternyi csapadékot ad és a széllökések meghaladják a 100 km/órát. Közben az Egyesült Államok déli részén elkezdődött a kárfelmérés. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.