HŐSÉGRIADÓ!!!

hőségriasztásElkészült új hőség térképünk, amelyen követhető az adott napon várható nappali csúcshőmérséklet, hőségriadónk és az adott napon a hőség miatt várható többlethalálozás. A tékép itt tekinthető meg, vagy a felső menüsorban a hőség gombra kattintva érhető el.

A térkép, amelyen több hónapja dolgozunk éppen időben készült el, hiszen ahogy azt jeleztük is extrém hőség elé nézünk. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ  a mai napon péntek 8 órától, hétfő éjfélig harmadfokú hőségriasztás rendelt el:

“Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől már az éjszakai hőmérséklet is határozottan emelkedik, délután pedig helyenként a 35 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. Pénteken a középhőmérséklet az északkeleti országrész kivételével 25, 26 fok körül várható. A hétvégén és hétfőn azonban már jellemzően 27 fok feletti középhőmérséklet várható. Főként az Alföldön és a dél-dunántúli régióban lehet 3 egymást követő napon 27 fok feletti középhőmérséklet. Az enyhülés kedden érkezhet meg Nyugat-Dunántúl felől.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket. “

A hivatalos riasztást csak megerősíteni tudjuk,kiegészítve azzal, hogy helyenként a nappali csúcshőmérséklet elérheti a 37 C fokot is. A hivatalos előrejelzéskeddre már enyhülést ígér, ám ez az enyhülés sajnos nem lesz jelentős, és a jelenlegi adatok szerint elsősorbana nyugati megyéket érintheti. A keleti országrészben némi visszaesést követően újabb melegedés várható és a mai előrejelzések szerint nem elképzelhetelne a jövő hét végén a 39 C fokot megközelítő hőmérséklet sem. Ebben még jelenleg nagy a bizonytalanság, de tartós hőhullámra kell felkészülni!

Javaslatok a hőség idejére 

Érzékeny csoportok:

Minden életkorban lehet veszélyes a hőség, de különösen érzékenyek a

          csecsemők,

          a fiatal gyermekek

          65 évnél idősebbek,

          fogyatékosok,

          szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

–     fiatalok.

Javaslatok hőség idejére 

– 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon

– ne sportoljunk és ha tudjuk kerüljük a nehéz fizikai munkát

– fontos a folyadék és sópotlás akkor is ha nincs szomjúságérzet!

– a hőség gyarkan erős UV-B sugárzással jár együtt, ügyeljünk erre is!

– éjszaka szellőztessünk!

– nappal zárjuk be a nyílászárókat, sötétítsünk el!

– az érzékeny, veszélyezetett csoportokra különösen figyeljünk, ha a betegségben szenvedők panaszai fokozódnak, forduljunk haladéktalanul orvoshoz! 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.