Hőség – mi várható ma?

hőhullámMa az ország déli felében lesz a legmelegebb, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon várható a legnagyobb hőség. Ezeken a területeken a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 27 C fokot. De hasonlóan meleg várható Budapest környékén is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt két régióra adott ki vörös riasztást a mai napra, a többi régióban narancssárga hőségriasztás van érvényben, kivéve Észak-Magyarországot, ahol a legenyhébb lesz az időjárás.

(Hőségriadó térképünk, a várható maximumokkal, többlethalálozással itt érhető el) 

A déli megyékben a hőmérő higanyszála ma megközelítheti a 35 C fokot is, míg észak-keleten 30-31 C fok várható. A délután folyamán egy gyenge hidegfront megközelíti az északi határszélt és hatására az északi megyékben egy-egy zivatar, akár hevesebb zivatar is előfordulhat, de ezek csak átmenetileg hűtik le a levegőt.

A szombati és vasárnapi napon várhatóan tovább fog fokozódni a hőség. Néhány fokkal a keddi napon enyhül majd a hőség, de szerdán a jelenelgi előrejelzések szerin ismét igen meleg lesz.

A hőségnapokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma, ezért a tisztiorvosi szolgálat értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, a szaktárcát, a katasztrófavédelmet, a mentőszolgálatot, s a Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztettek, miután elképzelhető, hogy a kamionstop időszakos feloldására is szükség lesz. A kockázati csoportba tartoznak az idősek, a kisgyermekek, a krónikus szív- és keringési, légzőszervi, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, de a nagy meleget a túlsúlyosak és a cukorbetegek is sokkal nehezebben viselik.  A 2007-es hőhullám során csak Budapesten az átlagosnál, mintegy 200-zal több ember hunyt el. 

Figyelni kell az UV-sugárzásra is, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon.

Javaslatok hőség idejére

– 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon

– ne sportoljunk és ha tudjuk kerüljük a nehéz fizikai munkát

– fontos a folyadék és sópotlás akkor is ha nincs szomjúságérzet!

– a hőség gyarkan erős UV-B sugárzással jár együtt, ügyeljünk erre is!

– éjszaka szellőztessünk!

– nappal zárjuk be a nyílászárókat, sötétítsünk el!

– az érzékeny, veszélyezetett csoportokra különösen figyeljünk, ha a betegségben szenvedők panaszai fokozódnak, forduljunk haladéktalanul orvoshoz!  

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.