Hőség a nyár végén!

HőségA sokszor csapadékos és hűvös nyár végére igazi meglepetést tartogat számunkra, ugyanis a héten tartósan visszatér a hőség. Afrikából ugyanis száraz és igen meleg legevő érkezik hazánk felé, amelynek hatására napról-napra emelkedik a nappali csúcshőmérséklet. Már a hétfői napon is sokfelé kell 30 C fok feletti hőmérsékletekre számíatni, de a pénteki napon akár 38 C fok is előfordulhat. Az egész héten kevés lesz felettünk a felhő és hűsítő záporra, legfeljebb csak ÉK-en lehet számítani. A hét közepén nagy valószínűség szerint megdőlhet a Budapesti melegrekord (csütörtökön 34.6 C fok) is, és várható, hogy az ÁNTSZ elrendeli a hőségriasztást is. Némi enyhülést csak a rövidebb nappalok és a júliusinál hűvösebb hajnalok jelenthetnek.

A hőségriasztás akkor lép érvénybe ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25, illetve a 27 C fokot. A hőségriasztás fokozata a napi középhőmérséklet és a hőság tartósságának függvénye.

Szombaton aztán egy gyenge hidegfront érintheti hazánkat, amelynek hatására némileg visszaesnek a hőmérsékletek, de nagy valószínűség szerint a hétvégén még marad a 30 C fok feletti csúcshőmérséklet. 

 A hőségnek nagyon komoly egészségügyi kockázata van. A 25 C fok feletti átlaghőmérséklet már 15%-kal növeli a halálozást. Érdemes hőségtérképünket követni, ahol az egészségügyi kockázatokat láthatók napi frissítésben.

 

Minden életkorban lehet veszélyes a hőség, de különösen érzékenyek a: 

          csecsemők,

          a fiatal gyermekek

          65 évnél idősebbek,

          fogyatékosok,

          szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

          fiatalok.

 Teendők hőség idején, az ÁNTSZ javaslatai alapján 

A kánikulai meleg kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. 

• Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.

• Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

• A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is!

 • Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére. 

• Lehetőleg éjjel szellőztessen!

• Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!

• A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

 

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.