Harmadfokú hőségriasztás!

A szerda naptól harmadfokú hőségriadó van érvényben egészen péntek éjfélig. Ennek elrendelésére akkor kerül sor, ha a napi középhőmérséklet tartósan 27 C felett alakul. A jelen helyzet ilyen, hiszen a a nagyvárosok belvárosában nem kizárt a 29 C fok feletti napi középhőmérséklet sem. Mivel a hőhullám tartóssága egyelőre bizonytalan, lehetséges, hogy a hőségriasztás az ÁNTSZ meghosszabbítja.

A tartós hőhullámokra nagyon érdemes odafigyelni, mert jelentősen növeli a rosszullétek, sőt a halálozások számát is. A 2003-as európai nagy hőhullám csak Franciaországban közel 15 ezer ember idő előtti halálát okozta, zömében idős emberekét, de a 2007-es nagy magyarországi hőhullám, amikor 40 C fok feletti nappali csúcshőmérsékleteket jegyeztek fel, Magyarországon is jelentősen növelte a halálozást. Egyedül Budapesten több, mint 200 idő előtti halál következett be a hőség miatt.

Hőségtérképünkön ezt az eghészségügyi kockázatot becsüljük meg minden napra. Érdemes követni, különösen a hőségre érzékenyek számára ( idősek, gyermekek, keringési megbetegedésben szenvedők, stb.) 

A tegnapi, azaz keddi napon 36.2 C fokot mértek Soltvadkerten, az országos rekord valószínűleg a csütörtöki napon megdől.  1943 augusztus 25-én Túrkevén 36,5 fokot mértek, ennél most csütörtökön jóval melegebb lesz, így egy közel 70 éves melegrekord dől majd meg. Szombaton egy gyenge hidegfront súrol minket  néhány fokos lehülést hozve, de maradnak a 30 C fok közeli értékek, majd napról-napra egy-egy fokkal csökkenek a maximumértékek.

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.