Európa felé tart a Katia hurrikán

Az idei hurrikánszezon második hurrikánja a Katia váratlanul kelet felé fordult és Európa fel vette az irányt. A tegnapi napon elérte az Egyesült Királyságot is, némileg veszítve az erejéből és trópusi cikonná szelidült. Ennek ellenére komoly károkat okozhat a Brit-szigeteken. Skóciába és Walesben több felé mértek 100 km/óra feletti széllökéseket. Skóciában 137 km/órás széllökést is feljegyeztek. A hétfői napra a Brit Meteorológiai Szolgálat narancsriasztást adott ki, nyugat Skóciában 50-100 mm csapadék is várható a Katie hurrikán maradványából.

Miért fordult a hurrikán váratlanul Európa felé? Ha a szubtrópusi nyomás meggyengül, ami nyugat felé hajtja a hurrikánokat akkor azok észak felé fordulnak és a hideg víz felett veszítenek erejükből, ha itt erős áramlással találkoznak, ami a magasban fut, akkor akár Kelet felé fordulhatnak és a nagy sebesség miatt, erejükből sem veszítenek sokat.

Nem először fordul elő, hogy kelet felé indul egy hurrikán, de nem gyakori, hogy tényleg el is éri a partokat. Az utolsó, mely elérte az Egyesült Királyságot, a Bill volt 2009-ben, de ez nem volt erős. Az utolsó mely kárt is okozott, a Gordon volt 2006-ban. Ez erős esőzéseket és viharos szelet hozott több nyugat-európai országra. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.