Hőség és heves zivatarok (frissítve)

zivatarMozgalmas nap lesz a mai, és elsősorban a Dunántúlon. Heves zivatarok, jégeső, felhőszakadás és orkán erejű szél is lehet helyenként, közben tombol a hőség.

14:15: Megdőlt a budapesti hőségrekord (36.7 C), hamarosan megdőlhet az országos rekord is.

14:00: Heves zivatar vonult végig a nyugati határszélen,helyenként jég is hullott. 

Dél felől nagyon meleg és száraz légtömegekérkeznek, ezért gyorsan emelkedik a levegő hőmérséklete. A déli megyékben 35-38 C fok is lehet (érdemes egy pillantást vetni hőségtérképünkre!). A délután folyamán aztán nyugat felől egy hidegfront érkezik, amely a magasban hidegebb és nedvesebb levegőt szállít. Ennek hatására az ország nyugati felében megnövekszik a gomlylfelhőzet és egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani. A zivatarok közül némelyik akár igen heves is lehet, lokálisan sok csapadékot is adhat (20-30 mm). Előfordulhat jégeső is, és a jégméret extrém esetben akár a 3-5 cm is elérheti. A zivatarok estére Budapest térségébe is elérnek, éjszaka pedig átléphetik a Duna vonalát is. Keleten csak a pénteki napon kell zivatarokra számítani, nagyobb eséllyel a délutáni órákban. Heves zivatarok akár itt is előfordulhatnak majd.

A szupercella.hu oldal is kiadta a mai előrejelzését és idén először 2. fokozatú viharjelzést adott.  DNY-on szupercellát (kiterjedt zivatar) valószínűsítenek, és zivatarrendszereket. Figyelmeztetnek az akár 5 cm meghaladó jégre, 120 km/ó feletti szélre és van némi esély tornádó létrejöttére is, ha a heves zivatarok létrejönnek. A részletes riasztás itt olvasható

Bár lokálisan jelentős csapadék is hullhat, területi átlagban nem lesz jelentős a csapadék mennyisége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőségriasztások mellett ma a az egész Dunántúlra kiadta narancsszínű veszélyjelzését zivatarokra. Közép-Magyarországon citrom riasztás van érvényben a mai napra és figyelmeztet a nagy jégméretre, lokálisan jelentős csapadékra.

Az ESTOFEX az európai viharfigyelő szolgálat is narancs riasztást adott ki az ország nyugati és középső tájaira, sőt a dél-nyugati országrsézben vörös riasztás van érvényben a nagy jégméret és az esetleges felhőszakadások miatt. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.