HőségriadóHőség és halálozási többlet:

Várható nappali csúcshőmérsékletek

Hőségriadó (Esőtánc.hu)

Hőség miatt várható többlethalálozás a megyékben

Esőtánc.hu előrejelzése és hőségriadója

Mi az a hőségriadó térkép?

A térképen az időjárás előrejelzések alapján a hőséggel kapcsolatos legfontosabb ismereteket foglaljuk össze az adott napra. Így megtudhatja, hogy mekkora lesz a várható nappali csúcshőmérséklet az adott napon. Megismerheti, hogy honlapunk előrejelzése szerint az adott napra, milyen fokozatú hőségriasztás érvényes, végül megtudhatja azt, hogy a mai napra előrejelzett hőmérsékletek mennyivel növelik meg a halálozást. A hivatalos hőségriasztás itt érhető el.

Fontos! A halálozás többlete csupán becsült érték, a valódi hőség miatt bekövetkező halálozás eltérhet az itt mutatott értékektől! 

A nappali csúcshőmérséketekről

 Ez egy egyszerű időjárás előrejelzés, azaz, hogy az adott napon, az adott megyében várhatóan mi lesz a legmelegebb nappali hőmérséklet.

 

A hőségriadó

 hőségriadó fokozataiAz Esőtánc.hu előrejelzés alapján megalkotott hét fokozatú hőségriadó a várható nappali csúcshőmérsékletek alapján. A hőségriasztás egyszerű grafikával és színfokozattal jelöli a hőség várható mértéket a nappali csúcshőmérsékletek alapján

 

Hőség miatt várható többlethalálozás

 Százalékban kifejezve mutatjuk be, hogy az adott napra vonatkozó átlaghőmérséklet a nemzetközi és hazai szakirodalom alapján várhatóan mennyivel növeli meg a halálozást. A módszertanról alább olvashat bővebben.

 

 A hőség egészségügyi hatása és a halálozás számítása

 A hőség és a kánikula nem csak komfortérzetünket rontja, de jelentősen növeli a halálozást is. A halálozásank éves menete van. Jellemzően a téli hónapokban több ember hal meg, azaz a hideg időjárás veszélyesebb az emberi egészségre nézve. Azonban a erős és hosszantartó hőhullámok nyáron is jelentős mértékben növelhetik a halálozást. A 2003-as európai nagy hőhullám csak Franciaországban közel 15 ezer ember idő előtti halálát okozta, zömében idős emberekét, de a 2007-es nagy magyarországi hőhullám, amikor 40 C fok feletti nappali csúcshőmérsékleteket jegyeztek fel, Magyarországon is jelentősen növelte a halálozást. Egyedül Budapesten több,mint 200 idő előtti halál következett be a hőség miatt.

A hőség és a halálozás kapcsolatát különböző indexekkel vagy a hőmérséklet-páratartalom függvényében írják le. Mi egy egyszerűbb, de bevált módszert alkalmazunk, amely a halálozás és a napi átlaghőmérséklet kapcsolatán alapszik és ez alapján becsüli meg a várható halálozás többletet. Az emberi szervezet számára az átlagos 18 C fok körüli hőmérséklet a legideálisabb. Ha a napi átlaghőmérséklet 25 C fok fölé emelkedik akkor a halálozás már 15%-kal nő. E felett pedig a halálozás növekedése már nem lineáris hanem annál meredekebb, azaz egy fokoz átlaghőmérséklet növekedés is jelentős többlethalálozást eredményez.

A hosszan tartó hőhullámok jobban megterhelik a szervezetet, így egy-egy hőségnap még általában nem okoz jelentős többlethalálozást, ám a tartós nagy melegek, már sok áldozatot szedhetnek.

Természetesen a mutatott többlethalálozás csak becsült érték, amelytől a valódi halálozás jelentős mértékben eltérhet, ám jó iránymutató mindazok számára, akik érzékenyek a hőségre. Elsősorban számukra állítottunk össze alább egy rövid javaslatgyűjteményt hőség esetére.

 

Hogyan használjuk ezt a hőségriadó térképet?

Érdemes követni a nyári hónapokban előrejelzéseinket és amikor 30 C fok feletti nappali csúcshőmérséklet várható érdemes a hőségtérképet is megnézni és a hőségriadó alapján tervezni tevékenységeinket, és különösen figyelni a gyermekekre, idősekre, valamint a hivatalos hőségriasztás és az ÁNTSZ javaslatait megfogadni.

 Veszélyeztetett csoportok

Minden életkorban lehet veszélyes a hőség, de különösen érzékenyek a

          csecsemők,

          a fiatal gyermekek

          65 évnél idősebbek,

          fogyatékosok,

          szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

          fiatalok.

 Teendők hőség idején, az ÁNTSZ javaslatai alapján 

A kánikulai meleg kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. 

• Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.

• Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

• A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is!

 • Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére. 

• Lehetőleg éjjel szellőztessen!

• Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!

• A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

• A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!

• A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási, hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

• Az állatoknak adjunk több vizet, ne kössük ki a kutyákat a napra.

• A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.

      • A gépjárművel több órás útra indulók gondoskodjanak a vízellátásról a folyadékhiány pótlása érdekében

 

 

 

 

 

span style=”color: #ff0000;”