Szeptemberi időjárás

Szeptember időjárása sokakat érdekel, hiszen néhányan erre a hónapra időzítik nyaralásukat, vagy éppen az iskolakezdés időjárására kíváncsiak. Nos, egy rövid összefoglalóban igyekszünk összefoglalni milyen időjárás várható szeptemberben.
Szeptember időjárás a a középtávú modellek alapján

Frissítve: 2013 szeptemberének időjárásával

Mivel elég sokan találnak rá erre a cikkre, holott ez a 2012 szeptemberének időjárásával foglalkozik, úgy gondoltuk röviden leírjuk az idei, 2013-as évre várható trendeket. A 15 napos előrejelzések szerint, ami szeptember közepéig lát el, azt lehet mondani, hogy nagyjából átlag körüli, esetleg kicsit a feletti hőmérséklet várható. Csapadék tekintetében jelentős mennyiségre a hónap közepéig nemkell számítani, de kisebb csapadékok várhatóak. A NASA hosszútávú előrejelzése szintén átlag körüli hőmérsékletet és csapadékot vár. Ezek alapján az átlagosnak megfelelő szeptemberi időjárásra van a legnagyobb esélyünk.

2012 szeptemberének időjárása

A középtávú időjárás előrejelző modellek a cikk írásának pillanatában szeptember 8-ig látnak el. Ezek szerint szeptember 2.-a körül egy hidegfront érheti el hazánkat, amely némileg lehűti a levegőt, de még így is a szeptembernek megfelelő hőmérséklet várható 25 C fokkal. Majd az ezt követő napokban kissé még emelkedik is a hőmérséklet. Kisebb csapadék előfordulhat, de számottevő csapadékra szeptember első harmadában sem kell számítanunk.

[google336] Az OMSZ szeptemberi előrejelzése

A modellek sajnos csak eddig az időpontig látnak. Innentől a szezonális előrejelzések mutatják a várható időjárást szeptember második felében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hathavi előrejelzése szerint a szeptember az átlagosnál számottevően melegebb lesz, ám a csapadék mennyisége elmarad az ilyenkor szokásostól. Tehát marad az aszályos ősz 2012-ben is, épp úgy ahogy tavaly is.
Ezt mondják a szeptemberről az amerikaiak

A szezonális előrejelzések azonban még igen kevéssé megbízhatóak. Az amerikai meteorológiai szolgálat szezonális előrejelzése Magyarországra az OMSZ-től eltérő forgatókönyvet tart valószínűnek és felvetik egy az átlagosnál kissé csapadékosabb szeptember lehetőségét is. Ez a középtávú előrejelzéseket szemelőtt tartva inkább azt jelentheti, hogy a szeptember második fele lesz némileg csapadékosabb.

Mindenesetre ha konkrét programot tervezünk, célszerű 30 napos előrejelzésünket megtekinteni, vagy a főoldal 15 napos előrejelzése alapján tájékozódni. Szem előtt tartva, hogy az idő előrehaladtával az előrejelzés megbízhatósága folyamatosan csökken.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.