2012/2013 ősz és tél időjárása

Szerző: admin | 2012-09-07 | téma: Hosszútávú időjárás

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzése szerint az idei ősz és tél az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkezik. Az intézetek előrejelzései között vannak különbségek, de a többség az aszály végét vetíti előre. A hőmérséklet átlagosnak, vagy annál kissé hűvösebbnek ígérkezik.

Az Esőtánc.hu időjárási portál kilenc intézet, többek között az amerikai NASA, a brit, japán és orosz meteorológiai intézetek és nemzetközi klímakutató központok szezonális előrejelzéseit vetette össze, hogy képet adjon arról, milyen lesz a 2012-2013-as év őszi és téli időjárása. Hosszútávú időjárás előrejelzés

Az ősz időjárása – vége az aszálynak?

Az őszre vonatkozóan az intézetek átlagos vagy annál kissé hidegebb időjárást várnak. A szeptember melegebbnek, az október hűvösebbnek, míg a november átlagos hőmérsékletűnek ígérkezik.
Csapadék tekintetében a hosszútávú előrejelzések biztatóak és az aszály végét vetítik előre. Az intézetek fele átlagosan csapadékos őszt vár, míg a másik fele az átlagosnál kissé csapadékosabb ősz forgatókönyvét vetik fel. Ez véget vethetne az eddigi aszálynak, de a kialakult helyenként 100 mm-nél is nagyobb csapadékhiányt nem lenne képes pótolni.

A tél időjárása

A hőmérséklet tekintetében egy átlagos, esetleg kissé enyhébb télkezdet tűnik valószínűnek, majd a tél második fele lehet az átlagosnál hidegebb. December hónap a szokásosnál enyhébbnek ígérkezik.
A csapadék vonatkozásában december még az átlagosnál kissé csapadékosabbnak ígérkezik, majd a téli hónapok előrehaladtával a szárazodás jelei figyelhetőek meg, és egyre inkább átlagos vagy az alatti csapadékmennyiség várható.

Az előrejelzések megbízhatósága

A hosszútávú, vagy szezonális időjárás előrejelzések megbízhatósága messze elmarad a rövid és középtávú előrejelzések pontosságától, inkább tendenciákat vázolnak fel. Éppen ezért vizsgáltunk meg kilenc intézet szezonális előrejelzéseit és vontuk le a következtetéseinket ezek alapján.
A hőmérséklet tekintetében nagyobb az eltérés az egyes modellek között, míg a csapadékosabb késő ősz most valószínűnek tűnik. Korábban a modellek jól jelezték előre a jelenlegi aszályos időszakot, de a szezonális előrejelzésre gazdasági döntéseket nem szabad alapozni.

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége. A szezonális előrejelzések olyan jelenségekből indulnak ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is.
Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

 

Kapcsolódó írások:
  1. Forró lehet 2012 nyara
  2. Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál sokkal forróbb és némileg szárazabb nyár lehet az idei....
  3. 2011 nyarának időjárása
  4. Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint 2011 nyara az átlagosnál kissé melegebb és szárazabb lesz a...
  5. Meleg ősz és csapadékszegény tél
  6. Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint az idei ősz és tél az átlagosnál kissé enyhébb lesz....
  7. December időjárása
  8.   Ahogy közeledünk az év végéhez egyre több embert érdekel, hogy milyen lesz a...

{ 4 comments… read them below or add one }

orcsik sándor szeptember 9, 2012 - 11:10

T Cím !
Legyen szíves a 2013- as előrejelzést megküldeni ha lehet ?

Köszönöm . Üdvözlettel ? Orcsik Sándor

Válasz

Juhász Ferencné szeptember 18, 2012 - 21:57

Tisztelt Cím! Kérem, ha módjában áll szíveskedjen részemre a 2013-as előrejelzést megküldeni. Előre is köszönöm! Üdvözlettel:Juhászné

Válasz

B. Gábor október 2, 2012 - 12:35

Tisztelt Cím !

Kérném , ha módjában áll a 2013- as előrejelzést számomra megküldeni szíveskedjék . Előre is köszönettel !

Válasz

admin október 4, 2012 - 14:42

Kedves Gábor! Ezen az oldalon találja előrejelzésünket, napra lebontott előrejelzésünk nincs,, mert az tudományos módszerekkel nem állítható elő. Ha ilyenre van szüksége akkor nézz meg hosszútávú csapadék előrejelzésünket, amely a korábbi évek alapján jelzi előre a csapadékhullás valószínűségét egy adott napon. http://esotanc.hu/hosszutavu-csapadek-elorejelzes

Válasz

Írd meg véleményed:

Időjárás előrejelzés megbízhatóan - Esőtánc.hu located at 5200 , Hungary, Észak-Alföld . Reviewed by 12564 olvasó rated: 4.7 / 5