2012/2013 ősz és tél időjárása

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzése szerint az idei ősz és tél az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkezik. Az intézetek előrejelzései között vannak különbségek, de a többség az aszály végét vetíti előre. A hőmérséklet átlagosnak, vagy annál kissé hűvösebbnek ígérkezik.

Az Esőtánc.hu időjárási portál kilenc intézet, többek között az amerikai NASA, a brit, japán és orosz meteorológiai intézetek és nemzetközi klímakutató központok szezonális előrejelzéseit vetette össze, hogy képet adjon arról, milyen lesz a 2012-2013-as év őszi és téli időjárása. Hosszútávú időjárás előrejelzés

Az ősz időjárása – vége az aszálynak?

Az őszre vonatkozóan az intézetek átlagos vagy annál kissé hidegebb időjárást várnak. A szeptember melegebbnek, az október hűvösebbnek, míg a november átlagos hőmérsékletűnek ígérkezik.
Csapadék tekintetében a hosszútávú előrejelzések biztatóak és az aszály végét vetítik előre. Az intézetek fele átlagosan csapadékos őszt vár, míg a másik fele az átlagosnál kissé csapadékosabb ősz forgatókönyvét vetik fel. Ez véget vethetne az eddigi aszálynak, de a kialakult helyenként 100 mm-nél is nagyobb csapadékhiányt nem lenne képes pótolni.[google336]

A tél időjárása

A hőmérséklet tekintetében egy átlagos, esetleg kissé enyhébb télkezdet tűnik valószínűnek, majd a tél második fele lehet az átlagosnál hidegebb. December hónap a szokásosnál enyhébbnek ígérkezik.
A csapadék vonatkozásában december még az átlagosnál kissé csapadékosabbnak ígérkezik, majd a téli hónapok előrehaladtával a szárazodás jelei figyelhetőek meg, és egyre inkább átlagos vagy az alatti csapadékmennyiség várható.

Az előrejelzések megbízhatósága

A hosszútávú, vagy szezonális időjárás előrejelzések megbízhatósága messze elmarad a rövid és középtávú előrejelzések pontosságától, inkább tendenciákat vázolnak fel. Éppen ezért vizsgáltunk meg kilenc intézet szezonális előrejelzéseit és vontuk le a következtetéseinket ezek alapján.
A hőmérséklet tekintetében nagyobb az eltérés az egyes modellek között, míg a csapadékosabb késő ősz most valószínűnek tűnik. Korábban a modellek jól jelezték előre a jelenlegi aszályos időszakot, de a szezonális előrejelzésre gazdasági döntéseket nem szabad alapozni.

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége. A szezonális előrejelzések olyan jelenségekből indulnak ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is.
Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.