Lesz-e még idén tél?

Lesz-e még idén tél? Teszik fel sokan a kérdést. Megpróbálunk rá választ adni.

A kétségtelen, hogy igen enyhe az idei tél, és már januárban is sokszor volt tavaszias a hőmérséklet, a február pedig továbbra is szokatlanul enyhe. A kérdés az, hogy marad-e az átlagosnál enyhébb idő, vagy lesz még részünk országos havazásban?

Nos, a kérdést közel sem könnyű megválaszolni. A középtávú modellek 10 illetve 15 napra látnak el, de a tavaly tavasz bebizonyította, hogy március közepén, sőt áprilisban is lehet komoly havazás.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az elkövetkező két hétben nem tér vissza a tél. A hőmérséklet a mai napon éri el a csúcspontját, utána visszaesés várható, és a hétvégén számottevő esőzésre, és a hegyekben akár hózáporra is számítani lehet, de továbbra is az átlag felett alakul majd a hőmérséklet.
A hétvégi lehűlés sem lesz markáns, és a jövő hét közepétől gyenge felmelegedés kezdődik. Napközben továbbra is marad az 5-10 C fok körüli nappali hőmérséklet, és hajnalban sem várható kemény fagy.

Az európai ECM a jövő hét végéig lát el, és tartja az átlagosnál melegebb időjárást, az amerikai GFS március 6-ig tartja az átlagosnál magasabb hőmérsékletet. Bár a különböző modellfutásokban van némi szórás, csak március elejétől jelennek meg olyan tagok, amelyek egy lehűlést jeleznek előre, ám a tagok döntő többség átlag feletti hőmérsékletet vár.

 A vörös mutatja a 30 éves átlaghőmérsékletet, (1500 méter magasságban) a többi vonal a különböző modellfutások eredményét, alul a várható csapadék látható

Hozzá kell azonban tenni, hogy ilyen időtávra a modellek már igen kis pontosságúak, így a fenti előrejelzés közel sem tekinthető biztosnak.
Hosszabb távon a szezonális előrejelzések márciusra tartják az átlagosnál lényegesen melegebb hőmérsékletet, így azt lehet mondani, hogy jelenleg alacsony a kockázata, egy tavalyihoz hasonló télies tavasznak.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.