December időjárása

 

időjárás decemberAhogy közeledünk az év végéhez egyre több embert érdekel, hogy milyen lesz a decemberi hónap időjárása. Nem véletlenül, hiszen ekkora esik legnagyobb ünnepünk a karácsony, és ennek hangulatát az időjárás is nagyban befolyásolja. Az alábbi összeállításban arra keressük a választ milyen lesz a 2011-es év decemberének időjárása.

 

December időjárása a nemzetközi intézetek szerint

Elsőként nézzük, hogy a  különböző nemzetközi intézetek szerint milyen idő vár ránk. Elsőként kezdjük az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Ennek előrejelzése szerin a decemberi hónap az átlagosnál kissé melegebb és az átlagosnak megfelelően csapadékos lesz. A brit meteorológiai szolgálat is nyújt hosszútávú időjárás előrejelzést és ennek adatai a decemberi hónapra némileg eltérnek az OMSZ előrejelzésétől. A britek szerint hazánkban a decemberi hónap mind csapadékban, mind hőmérsékletben az átlagnak megfelelő lesz. A NASA előrejelzése a brit álláspontot erősíti, és az átlagosnak megfelelői időjárást jósol decemberben. Egy másik amerikai intézet amely a légkör és az óceán kutatásával foglalkozik, a világhírű NOAA szintén ad ki három hónapos időszakokra előrejelzést. Ez alapján a tél inkább az átlagosnál melegebb lesz. Csapadék tekintetében az ÉK-i országrészben élő bizakodhatnak némileg több csapadékban, míg a DNY-i országrész az átlagosnál kissé szárazabb lesz.

 

Akkor milyen időjárás is várható decemberben?

Nos, fenti és további intézetek előrejelzései alapján a megszokottnál talán némileg melegebb és esetleg szárazabb időjárás vár ránk 2011 decemberében.

 

De mit is jelent az átlagos decemberi időjárás?

Magyarországon az átlaghőmérséklet decemberben 0,6 C fok.  Ez azonban országrészenként változó a Dél-Dunántúlon 1,0 C fok az átlag, míg az ÉK-i országrészben -0,5 C fok az átlaghőmérséklet. Mindez persze csak egy átlag. 1989. december 16. –án például elérte a nappali csúcshőmérséklet a +16 C fokot is, míg a leghidegebbet decemberben 2001 karácsonyán mérték, amikoris -20 C fokig hűlt le a levegő.

A fehér karácsonyra vágyók számára rossz hír, hogy bár a december hideg hónap, azonban ebben a hónapban két melegebb időszakot is megfigyeltek a meteorológusok, egyiket december 20-a táján, a másikat pedig a karácsonyt követő időszakban.  Ez azonban a rossz hír mellett jót is takar. A melegedés ugyanis azzal hozható összefüggésbe, hogy az atlanti óceán felől meleg légtömegek érik el a Kárpát-medencét, ezek pedig gyakran csapadékot is hoznak magukkal. Éppen ennek köszönhető, hogy december hónapban, éppen karácsony napja, azaz december 25.-e a legcsapadékosabb nap. Hogy ez az adott évben éppen hó vagy eső, az évről-évre változik, de a hó valószínűsége lényegesen nagyobb. Bíztató az is, hogy a december időjárására nem jellemző a hosszú csapadékmentes időszak, így ebben a hónapban jó eséllyel találkozunk havazással.

 

December időjárása az elmúlt években és idén

 Persze van ok bizakodásra is. Az elmúlt három évben a december időjárása, minden esztendőben az átlagosnál jóval csapadékosabb volt, reméljük ez a kedvező tendencia nem változik,és az idei december időjárása fehér karácsonyt hoz számunkra. December elejétől új cikkel jelentkezünk és napról-napra elemezzük a fehér karácsony esélyét.

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.