Fehér karácsony

fehér karácsonyFehér karácsony. A legtöbb ember azt szeretné, ha Szentestén és karácsony napján havazna, vagy legalább fehér lenne a táj. Azaz fehér lenne a karácsony. Lassan beköszönt az advent időszaka, éppen egy hónap van karácsonyig, ezért úgy gondoltuk ideje nekünk is elkezdeni a visszaszámlálást és megjósolni mennyi esély van arra, hogy fehér legyen az idei karácsony.

 

A fehér karácsony esélyei

A jelenlegi előrejelzések szerint pénteken egy frontrendszer felhőzete közelíti meg hazánkat hatására a delután folyamán a nyugati országrészben egyre többfelé elkezd havazni, de a havazás helyenként havasesőbe megy át. Mivel néhány fokkal melegebb levegő érkezik a fronttal ezért a csapadék halmazállapota egyre inkább esőbe megy át, így nyugaton friss hórétegre nem lehet számítani, inkább a hó olvadása lesz jellemző. Éjszaka aztán a front megérkezik hazánkba, viharos szelet hozva és az ország többi részén is számíatni kell hazavazásra. Keleten hó , mígy nyugaton inkább havaseső várható.  Keleten akár több centti friss hóréteg is hullhat. A fehér karácson esélye a keleti területeken igen nagy, míg nyugaton csekély.

Fehér karácsony mutató

Mostantól egészen karácsonyi az oldalunk jobb felső sarkában egy kis ikon mutatja, hogy az adott napon hány százalék az esélyes annak, hogy fehér lesz a karácsony. A százalékos érték mellett egy kis hóember mutatja majd, ha az esély magasabb, és egy zöld fenyőfa, ha kisebb az esélye a fehér karácsonynak. Természetesen egy hónapra előre megmondani  a fehér karácsony esélyét szint lehetetlen, de ahogy közeledünk karácsony napjához úgy válik egyre biztosabbá az előrejelzés.

 

Országszerte fehér karácsony

A fehér karácsony esélyét úgy értelmezzük, hogy az ország számottevő részén lesz e esély fehér karácsonyra. Ha tehát kis értéket mutat a mutató, attól még lehetnek majd olyan kis területei az országnak, ahol fehér lehet a karácsony (például a hegyvidéki területeken). Ez a mutató az ország egészére mutatja a fehér karácsony esélyét.

 

Elvihető fehér karácsony mutató

Mivel alapelvünk, hogy honlapunk tartalmai minél több ember számára legyenek ingyenesen elérhetőek, ezért a fehér karácsony mutatót is elhelyezheti bárki a honlapjára. Nincs más feladata, mint az alábbi kódot beilleszteni, és már meg is jelenik a naponta frissülő fehér karácsony mutató!

fehér karácsony mutató 

 

<a href=”http://www.esotanc.hu/” target=”_blank” title=”Időjárás”><img src=”http://www.esotanc.hu/elviheto/xmas/feher_karacsony.gif” border=”0″ alt=”Esőtánc.hu”></a>

…és a fehér karácsony esélyei 

 

Ha a statisztikákat nézzük, akkor nem teljesen esélytelen a fehér karácsony. Bár december 20-a táján általában melegebbre fordul az időjárás, ám december 25-e december legcsapadékosabb napja, így ha elég hideg van, akkor jó eséllyel hó formájában hullik a csapadék. Sokan emlékezhetnek még ilyen fehér karácsonyokra.

 

A hosszútávú előrejelzések szerint a december az átlagosnál melegebb és átlagosan csapadékos lesz. ez nem javítja a fehér karácsony esélyeit, de sok idő van addig, akár az előző nap eseményei is fordíthatnak az esélyeken!

 

A fehér karácsony számláló november 23-án indul. Az esély 50%. Reméljük ez az érték napról-napra magasabb lesz!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.