Forró lehet 2012 nyara

Hosszútávú időjárásNemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál sokkal forróbb és némileg szárazabb nyár lehet az idei. Különösen a július-augusztus lehet extrém meleg.  Egész Európában a szokatlan meleg dominálhat, de a legmelegebb terület éppen a Kárpát-medence lehet. A hosszútávú időjárás előrejelzésgrafikus formában itt érhető el.

 

 Több nemzetközi kutatóintézet un. szezonális előrejelzése szerint az átlagosnál kissé melegebb és kissé szárazabb tavasz áll előttünk. A március még átlagosnak ígérkezik, majd egyre növekszik a melegebb hónapok valószínűsége.

 

Igen ritka, hogy az összes kutatóintézet előrejelzése megegyezik abban, hogy a megszokottnál is melegebb nyárra kell felkészülni.Az egyik legmegbízhatóbb előrejelző az amerikai NOAA (Nemzeti  Óceán és Légkörkutató Ügynökség) éppen a Kárpát-medencére jelzi szokatlanul nagy bekövetkezési valószínűséggel a forró nyarat. De meleg nyarat jósol a többi nemzetközi intézet is. Különösen a július és augusztus ígérkezik forrónak.

 

Csapadék tekintetében is egyöntetűen az átlagosnál kissé szárazabb tavaszt és határozottan szárazabb nyarat vetítenek előre a szezonális előrejelzések. Mind brit, mind amerikai modellek a június-július csapadékszegénységét jósolják.

 

A kutatóintézetek előrejelzéseit összesítve az Esőtánc.hu időjárási portál készített egy közérthető hosszútávú időjárás előrejelzést, amely havonta kerül frissítésre, az előrejelzések alapján.

 

 Az előrejelzések forrása és értelmezése

 

Összesen öt nemzetközi intézet, az amerikai NOAA, a NASA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetettük össze, hogy kiderüljön milyen lesz az elkövetkező hat hónap időjárásának jellege.

 

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen a valószínűsége.  Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk. Az idei nyárra vonatkozó előrejelzések szokatlanok, mivel igen nagy valószínűséggel jelzik előre a forró nyarat.

 

A szezonális előrejelzések megbízhatósága a rövidtávú időjárás előrejelzésekhez képest alacsony, de például a modellek jól jelezték előre a 2011-es év aszályos őszét, de tévedtek a hideg február kapcsán..

 

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

 

A hosszútávú vagy szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Alapja, hogy olyan jelenségekből indul ki, amelyek nagyban befolyásolják az időjárást, és de lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető.

 

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés. Hasonlóan fontos a hótakaróval fedett területek nagysága is.

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.