2012 december időjárása

Sokakat érdekel milyen is lesz az idei december időjárása. Ez a hónap kitüntetett figyelmet kap, már csak a fehér karácsonyra vonatkozó esélylatolgatások miatt is. Nos, egyelőre nem sok jó hírünk van.

A hagyományos időjárási modellek 15 napra látnak előre csupán, így a december időjárásának előrejelzéséhez a hosszútávú szezonális modellekhez kell nyúlnunk. Tudni kell azonban ezekről, hogy megbízhatóságuk még igen alacsony, és nem konkrét napokra jelzik az időjárást, hanem egy időszakra, és azt jelzik előre, hogy az adott időszakban az átlagosnál melegebb, vagy hidegebb, illetve csapadékosabb esetleg szárazabb időjárás vár ránk.

Nos a középtávú modellek szerint december elején egy lehűlés körvonalazódik, és a hőmérsékletek az ilyenkor megszokott mértékűre vagy kissé az alá süllyednek. Innen azonban nem látnak tovább ezek a modellek, lássuk hát mit jeleznek előre a szezonális előrejelzések.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hathavi előrejelzése szerint a december az átlagosnál melegebb és szárazabb lesz. Ezt az előrejelzésüket már augusztus óta tartják. Megerősíti őket az Amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat, amely ugyan hűvösebb időt vár, mint az OMSZ, leginkább az átlag körüli hőmérsékletet valószínűsíti, de csapadék tekintetében ők is száraz decembert jeleznek előre. Az olasz modellfutások szintén száraz, és átlagos hőmérsékletű decemberi időjárást vetítenek előre. A japán meteorológusok a télre átlag körüli csapadékkal, és átlag feletti hőmérséklettel számolnak. A brit meteorológiai szolgálat hasonlóan átlagos hőmérsékletű, de csapadékszegény telet vár hazánk területére.
A tél szerelmeseinek az Orosz Hidrometeorológiai Szolgálat előrejelzése jelenthet némi reménysugárt. Ők nem közölnek havi előrejelzést, de a téli hónapokra a Kárpát-medencére átlagosnál hidegebb, és csapadékosabb telet várnak. Mégpedig igen nagy valószínűséggel.

Akkor milyen is lesz 2012 decemberének időjárása?

Összegezve tehát a különböző modelleket azt lehet mondani, hogy inkább egy átlagos hőmérsékletű, és csapadékszegény decemberi időjárás áll előttünk. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne fehér a karácsony, csupán annyit, hogy kisebb az esélye a jelenlegi modellek alapján, mint máskor. De ne feledjük a szezonális előrejelzések megbízhatósága igen alacsony, és az orosz előrejelzések is beválhatnak még! A további kilátásról korábbi hosszútávú előrejelzésünkben olvashat részleteket![google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.