2011 nyarának időjárása

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint 2011 nyara az átlagosnál kissé melegebb és szárazabb lesz a megszokottnál. Az Esőtánc.hu időjárási portál összesítése szerint a koranyár enyhén csapadékosabbnak ígérkezik, ám a nyár közepe és vége a jelenlegi előrejelzések szerint lényegesen szárazabb és kissé melegebbnek lesz a megszokottnál. Mindez grafikusan. / A balaton időjárása

2011 nyarának időjárása

Három nemzetközi intézet, az amerikai NOAA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetettük össze, hogy képet kapjunk arról, milyen lesz az idei év nyara.

Mindhárom intézet előrejelzés megegyezik abba, hogy a nyár vége, augusztus, szeptember hónapok a szokásosnál melegebbek és szárazabbak lesznek. A nyár elejét illetően már változatosabb a kép. A brit intézet átlagos csapadékot és kis valószínűség mellett, de inkább átlag körüli, kissé melegebb nyárelőt vár, míg az amerikai NOAA egyértelműen csapadékos május-júniust vár, átlagos hőmérséklet mellett.

Az április hónap az előrejelzések szerint a megszokottnál lényegesen melegebb és szárazabb lesz, különösen az ország nyugati felén.

Az Esőtánc.hu időjárási oldalán minden hónapban újraelemezzük a kutatóintézetek előrejelzését és így figyelemmel követhetőek lesznek a szezonális előrejelzések.

(Szeretne saját településére e-mailes előrejelzész kapni? Itt kérheti.)

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

Az elkövetkező napok időjárása csupán néhány napra jelezhető előre, a kiinduló adatok bizonytalansága miatt az előrejelzés beválása 5-7 nap után már nem megbízható. Hogyan lehetséges akkor mégis hosszú távú előrejelzést készíteni? A szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Alapja, hogy olyan jelenségekből indul ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is. A legismertebb ilyen jelenség az El Nino, amely a Csendes-óceán egyenlítő közeli vízének szokatlan felmelegedését jelenti, és amelynek hatására például Afrikában szárazság, míg a Karib-tenger térségében szokatlan esőzés lép fel.

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés.

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége.  Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

Az Esőtánc.hu oldalról

Az Esőtánc.hu oldal célja, hogy a mindennapi időjárás-előrejelzés mellett, hírt adjunk a légkörben zajló folyamatokról, különösen a légkört fenyegető veszélyekről. Így rendszeresen beszámolunk a levegő szennyezettségéről és a globális éghajlatváltozásról is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.