Hosszútávú időjárás előrejelzés

2016 / 2017 tél és tavasz hosszútávú időjárás előrejelzése

2016 2017 tél időjárás előrejelzés

Átlagos hőmérséklet, de sok a bizonytalanság

A korábbi előrejelzésekhez képest igen sok a bizonytalanság a várható hőmérséklet tekintetében. A legtöbb intézet átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé enyhébb téli időszakot jelez előre a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyvét vázolja fel, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben egy csökkenő hőmérsékletű tendenciát vár a tél végére.

A korábbiakhoz képest tehát jelentős a bizonytalanság, az együttes kép mégis egy átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé enyhébb telet valószínűsít. Ez természetesen csak az évszak átlaga, ezen belül lehetnek kifejezetten hideg, havas és meleg periódusok is.

Csapadékban sem várható rekorddöntés

A hőmérséklettel szemben csapadék terén valamivel egyértelműbb a helyzet. A legtöbb intézet és modell egy átlagos csapadékú telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel egy az átlagosnál kissé szárazabb tél lehetőségét.

Ahogy a hőmérséklet esetén, úgy itt is fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos csapadék hosszú időtávra vonatkozik, ezen belül lehetnek akár kiemelkedően csapadékos, akár havas időszakok is, egy-egy konkrét időjárási helyzet miatt.

2015 / 2016 tél és tavasz hosszútávú időjárás előrejelzése

hosszútávú időjárás előrejelzés 2016Enyhe tél várható

A vizsgálatba bevont hét nemzetközi intézet egyértelműen az átlagosnál lényegesen enyhébb telet vár a Kárpát-medencére. A novembertől áprilisig terjedő időszakban különösen a téli hónapok, ígérkeznek enyhének. Az Amerikai NASA, és NOAA, valamint a japán hidrometeorológiai intézet igen nagy valószínűséget ad az átlagosnál enyhébb télnek.
A mostani modellszámítások szerint a tavasz során már csökken annak valószínűsége, hogy átlag felett hőmérsékleteket mérjünk.

A különböző intézetek már hónapok óta stabilan tartják az átlagosnál melegebb tél forgatókönyvét. Ez, valamint, az hogy az összes intézet azonos tendenciákat jósol igen nagy valószínűséget ad az enyhe tél forgatókönyvének.

Sok csapadék, de lesz-e hó?

A csapadék vonatkozásában már nagyobb a bizonytalanság. Az intézetek többsége átlagos, vagy az átlagosnál csapadékosabb telet valószínűsít. A csapadékosabb telet a brit, az orosz és a japán intézetek valószínűsítik. Az amerikai NOAA a tél második felében és tavasszal vár csapadékosabb periódust.

A szezonális előrejelzések arra vonatkozóan adnak előrejelzést, hogy az átlagoktól melegebb, vagy hidegebb illetve szárazabb, vagy csapadékosabb időszak áll-e előttünk. Ez nem jelenti azt, hogy egy-egy időszakban ne lehetne erősebb hidegbetörés és kemény mínuszok. Az előrejelzés ugyanis a vizsgált időszak átlagára vonatkozik.

Mindez azt jelenti, hogy az enyhébb tél ellenére a csapadék egy része érkezhet hóban is, tehát az átlag feletti hőmérséklet nem zárja ki a komoly havas időszakokat sem.

2015 tél és tavasz hosszútávú időjárás előrejelzése

Enyhébb, de csapadékos tél?

A NASA, a japán és orosz nemzetközi meteorológiai intézetek előrejelzése szerint folytatódhat az átlagosnál csapadékosabb időjárás a tél folyamán is. Bár az egyes intézetek hosszútávú előrejelzései között van némi különbség, alapvetően az átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé több csapadékot várnak az intézetek. Különösen a tél első felében eshet a szokásosnál több eső, vagy hó, a tél második felében már csökken a csapadékhajlam.
A tavasz során átlag körüli, vagy annál esetleg szárazabb évszakra van esélyünk a mostani számítások szerint.

Hó vagy eső?

A modellszámítások szerint a több csapadék enyhébb idővel jár majd együtt. Különösen a tél első felében van esély az átlagosnál kissé enyhébb időjárásra, a január azonban már akár hűvösebb is lehet a megszokottnál.
A tél szerelmesei számára bizakodásra adhat okot, hogy a modellfutások egyre hidegebb forgatókönyvet valószínűsítenek. Míg néhány héttel ezelőtt a szokásosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyve körvonalazódott, addig mára a modellek visszavettek várakozásaikból és már csak a tél első felében várnak átlag felett hőmérsékletet.
Januártól a hőmérséklet visszaesik, és az átlagosnak megfelelő téli hőmérsékletre van kilátás, ami februárban is tarthatja magát. A tavaszt illetően az intézetek között nincs egyetértés, a különböző szervezetek átlagosnál hűvösebb és enyhébb időjárást is elképzelhetőnek tartanak.

2014 ősz és tél hosszútávú időjárás előrejelzése

Meleg ősz, enyhe tél

Hét nemzetközi intézet és egyetem előrejelzései alapján az idei ősz és tél igen enyhének, az átlagosnál melegebbnek ígérkezik a Kárpát-medencében. A különböző intézetek közel egybehangzóan az átlagosnál kissé melegebb őszt ígérnek számunkra, egyedül az amerikai NOAA jósol átlagos hőmérsékletű őszt – írja az esotanc.hu összegzésében.
Míg az ősz megítélésben az intézetek egyetértenek, a téli megítélésében már több az eltérés, egyes európai és amerikai modellek is felvetik egy átlagos hőmérsékletű tél forgatókönyvét, bár a kutatóintézetek többsége inkább enyhe telet jelez előre.

Folytatódhat a csapadékos időjárás?

A július az átlagosnál csapadékosabb volt, és úgy tűnik, ez a tendencia folytatódhat az ősz folyamán is. A modellszámítások többsége átlagosnak megfelelő csapadékot vár az ősz folyamán, de a legmegbízhatóbb modellek, így például a NASA előrejelzése is az átlagosnál csapadékosabb őszt jelez előre. Ezt a forgatókönyvet támogatja a szintén amerikai NOAA és más olasz modellszámítások is.
Az átlagos, vagy annál kissé csapadékosabb tél sem kizárt, ám ilyen időtávra már csak a modellek fele lát el, ezért az előrejelzés pontossága ilyen időtávra lényegesen alacsonyabb.

2014 tavaszának és nyarának időjárása

Nemzetközi intézetek modellfutásai alapján, az idei tavasz és nyár az átlagosnál melegebb lehet, átlagos, vagy annál kevesebb csapadék mellett. Aszályos év állhat előttünk.

 Meleg tavasz, meleg nyár

Hét nemzetközi kutatóintézet, illetve meteorológiai szolgálat hosszútávú, szezonális előrejelzése alapján igen meleg tavasz, és hasonlóan meleg nyár áll előttünk. Az orosz és olasz előrejelzések szerint inkább átlagos, míg a többi intézet szerint határozottan meleg lesz a tavasz.

Az amerikai előrejelzések (NASA, NOAA) szerint, az átlagosnál akár több fokkal is melegebb tavasz várhat ránk, így tehát az enyhe tél után folytatódhat az átlagosnál enyhébb és melegebb időjárás.

A számítások szerint a tavasz különösen enyhe lesz, a nyár tekintetében is inkább az átlagosnál forróbb nyarat valószínűsítik a modellek, ám itt kicsit nagyobb a bizonytalanság.

 Átlag körüli csapadék

A meleg nyár mellett átlagos, vagy annál szárazabb tavaszra és nyárra készülhetünk. Míg azonban a hőmérsékletet illetően igen nagy az egyetértés a különböző intézetek között, addig a csapadék vonatkozásában nagyobb a különbség. Abban viszonylag nagy az összhang, hogy a február csapadékosabb lehet az átlagosnál, azonban tavasztól egy szárazodási tendencia figyelhető meg. Az amerikai és brit modellek többsége átlag körüli csapadékmennyiséget vetítenek előre, addig az orosz, japán és az amerikai NOAA egy szárazabb tavasz forgatókönyvét valószínűsítik.

 Milyen időjárás várható?

Ha a modellszámítások beválnak, akkor egy aszályosabb periódus előtt állunk, meleg tavasszal és nyárral, amelyet átlagos, vagy annál kevesebb csapadék kísér. Folytatódik tehát az átlagosnál melegebb időjárás a telet követően is.

2013 nyarának és őszének időjárása

Nyolc nemzetközi intézet, köztük az amerikai NASA, az orosz Hidrometeorológiai Intézet és a Japán Meteorológiai Ügynökség hosszútávú szezonális előrejelzései alapján nem csak az elkövetkező napokban, hanem egész nyáron a megszokottnál hidegebb és csapadékosabb évszakra készülhetünk. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesznek kánikulai időszakok, csupán annyit, hogy az átlaghőmérséklet alatt maradhat a szokásosnak és némileg több eső várható.

A várható csapadék tekintetében az intézetek között nagy az egyetértés, jellemzően átlag körüli, vagy a feletti csapadékkal számolnak. Az amerikai és brit meteorológiai szolgálatok emelik ki egy csapadékosabb forgatókönyv esélyét. A hőmérsékletet tekintve már nagyobb az eltérés az intézetek között. Az intézetek többsége átlag körüli, vagy annál hidegebb időjárást vár, itt is elsősorban az amerikai és brit intézetek jelzik előre a hűvösebb nyár lehetőségét. A brit MetOffice különösen a nyár elejét várja hűvösre.Velük ellentétben a japán JAMSTEC és a Columbia Egyetem modellfutásai egy átlagosnál kissé melegebb nyarat vetítenek előre. Összesítésben azonban a hűvösebb forgatókönyv tűnik valószínűbbnek.

Az őszi időszakra már kevesebb intézet ad előrejelzést, ám ezek alapján ebben az évszakban némi melegedési tendencia figyelhető meg, és a hőmérsékletek visszatérhetnek az átlag körüli értékre, jelentős bizonytalanság mellett. A teljes sajtóhír itt tekinthető meg. 

2013 nyarának időjárása

2012/2013 ősz és téli hosszútávú időjárás előrejelzése

Idén nyár végén is elkészítettük már szokásosnak mondható hosszútávú időjárás előrejelzésünket, amely hat hónapra tekint előre.  A külföldi meteorológiai és klímakutató intézetek előrejelzése szerint az idei ősz véget vethet a rendkívül erős aszálynak,  és a csapadék tekintetében normalizálódik a helyzet, azaz az átlagosnak megfelelő csapadékmennyiség várható. Mindez nem jelenti azonban azt, hogy pótlódik a hiányzó csapadék, csupán annyit hogy nem folytatódik a rendkívüli aszály. A hosszútávú előrejelzések alapján az október-december közötti időszak ígérkezik az átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé csapadékosabbnak, majd a tél második felében ismét szárazodási tendenciák figyelhetőek meg.
[google728] Hőmérséklet tekintetében alapvetően átlagos időszak áll előttünk, a tél második fel ígérkezik a szokásosnál keményebbnek.  A szeptember ugyanakkor melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál. Szintén az átlagosnál kissé melegebb lehet a december, ám ezt kevés modell erősíti meg.

Összefoglalva a különböző modellek az aszályos időszak végét és egy átlagosnak ígérkező időszakot vetítenek előre. A modellek között az egyetértés nem teljes. Az idei nyár rendkívüli aszályosságát szinte minden modell egyöntetűen jelezte előre, míg a mostani hosszútávú előrejelzésben több a bizonytalanság. Így például a NASA átlagos vagy az alatti csapadékot valószínűsít, míg az IRI enyhébb őszt és telet valószínűsít. A modellek összessége azonban a fentebb vázolt forgatókönyv bekövetkeztét valószínűsítik.

Amennyiben kíváncsi korább előrejelzéseink beválására olvassa el alább előrejelzéseinket és vesse össze tapasztalataival. Az oldal alján pedig a módszertanról olvashat bővebben.

A 2012-es év tavaszi és nyári időjárása

 Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál sokkal forróbb és némileg szárazabb nyár lehet az idei. Különösen a július-augusztus lehet extrém meleg.  Egész Európában a szokatlan meleg dominálhat, de a legmelegebb terület éppen a Kárpát-medence lehet.

Több nemzetközi kutatóintézet un. szezonális előrejelzése szerint az átlagosnál kissé melegebb és kissé szárazabb tavasz áll előttünk. A március még átlagosnak ígérkezik, majd egyre növekszik a melegebb hónapok valószínűsége.
Igen ritka, hogy az összes kutatóintézet előrejelzése megegyezik abban, hogy a megszokottnál is melegebb nyárra kell felkészülni. Az egyik legmegbízhatóbb előrejelző az amerikai NOAA (Nemzeti  Óceán és Légkörkutató Ügynökség) éppen a Kárpát-medencére jelzi szokatlanul nagy bekövetkezési valószínűséggel a forró nyarat. De meleg nyarat jósol a többi nemzetközi intézet is. Különösen a július és augusztus ígérkezik forrónak.

Csapadék tekintetében is egyöntetűen az átlagosnál kissé szárazabb tavaszt és határozottan szárazabb nyarat vetítenek előre a szezonális előrejelzések. Mind brit, mind amerikai modellek a június-július csapadékszegénységét jósolják.Az idei nyárra vonatkozó előrejelzések szokatlanok, mivel igen nagy valószínűséggel jelzik előre a forró nyarat..

Az idei ősz és tél időjárása (2011/2012)

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint az idei ősz és tél az átlagosnál kissé enyhébb lesz. Az intézetek előrejelzései között vannak különbségek, de a többség melegebb őszt és csapadékszegényebb telet vár idén Magyarországra.

 Az Esőtánc.hu időjárási portál öt nemzetközi intézet, többek között az amerikai NASA, a  brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetette össze, hogy képet adjon arról, milyen lesz az időjárás hosszútávon  

Az egyes intézetek hosszútávú előrejelzései között a szokásosnál nagyobb az eltérés. Az őszre vonatkozóan az intézetek zöme az átlagosnál kissé melegebb időjárást jósol, de a brit intézet felveti egy hűvösebb ősz forgatókönyvét is. Csapadék tekintetében átlag körüli értékeket várnak, de enyhe többségben vannak azok az előrejelzések, amelyek kissé több csapadékot valószínűsítenek.

A tél várható időjárása kapcsán nagyobb az összhang, az intézetek inkább egy szárazabb tél forgatókönyvét vetítik előre, míg a hőmérsékletek az átlag körül várhatóak, esetleg néhány tized fokkal az átlag felett. Természetesen mindez nem jelent hószegény időjárást, de remélhetőleg a belvízprobléma elkerüli az idén hazánkat.

A hosszútávú, szezonális előrejelzések megbízhatósága viszonylag alacsony, ezért óvatossággal kezelendőek, ám korábban jól előrejelezték a nyár végi meleg, aszályos időjárást.

Az idei nyár időjárása (2011)

Az elkövetkező hónapok időjárása az előrejelzések szerint az átlagosnál melegebb és csapadékszegényebb lesz. A május hónap, még  az átlag körüli időjárással kecsegtet, ám ezt követően azáraz aszályos nyárra készülhetünk. A hőmérséklet az átlagosnál lényegesen magasabb lesz, különösen a dél-alföldi és budapesti területeken, és a csapadék is kevesebb lesz a megszokottnál. Az átlagos nyárban reménykedőknek csak az nyújthat némi vígaszt, hogy az öt intézet közül kettő, az átlagosnak megfelelő nyarat jelez előre. A többi intézet azonban, nagy valószínűséggel jelzi a száraz forró nyarat. Különösen a nyár vége az augusztus és a szeptember igérkezik forrónak. 

Az előrejelzések azonban idővel változhatnak, és érdemes szem előtt tartani, hogy a hosszú távú előrejelzések megbízhatósága jóval alacsonyabb a rövidtávú előrejelzéseknél. 

Hosszútávú időjárás előrejelzés értelmezése

A hosszú távú időjárás előrejelzés célja, hogy bemutassa fél évre előre a várható időjárást. Fontos tudni, hogy a hosszútávú előrejelzés nem tud konkrét értékeket és időpontokat előrejelezni, hanem csak a várható tendenciákat, azaz, hogy hosszú távon melegebb, vagy éppen hűvösebb lesz-e az időjárás.

A hosszú távú előrejelzés adatainak forrása

Az előrejelzések készítésénél hat intézet szezonális előrejelzését vesszük alapul, ezek:

          Meteorological Office (Egyesült Királyság) hosszú távú előrejelzése

          IRI International Research Institute for Climate and Society hosszútávú előrejelzése

          NASA szezonális előrejelzése

          NOAA hosszú távú előrejelzése

          OMSZ – Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése

          Egyéb intézetek

 Az előrejelzés eredménye

A hat intézet hosszú távú előrejelzéseit feldolgozva alkotjuk meg a Magyarországra szóló hosszú távú időjárás előrejelzésünket, amely a hőmérsékletre és a csapadékra vonatkozóan ad előrejelzést:

Hőmérséklet hosszú távú előrejelzése:

  •  átlagosnál melegebb
  •  átlagosnál kissé melegebb
  •  átlagos hőmérséklet
  • átlagosnál kissé hűvösebb
  • átlagosnál hűvösebb

Csapadék hosszú távú előrejelzése

  •  átlagosnál csapadékosabb
  •           átlagosnál kissé csapadékosabb
  •           átlagos csapadék
  •           átlagosnál kissé szárazabb
  •           átlagosnál szárazabb

Az egyes előrejelzések könnyebb értelmezését színkulcsok segítik.

A hosszú távú előrejelzésekről

Az elkövetkező napok időjárása csupán néhány napra jelezhető előre, a kiinduló adatok bizonytalansága miatt az előrejelzés beválása 5-7 nap után már nem megbízható. Hogyan lehetséges akkor mégis hosszú távú előrejelzést készíteni? A szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Alapja, hogy olyan jelenségekből indul ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is. A legismertebb ilyen jelenség az El Nino, amely a Csendes-óceán egyenlítő közeli vízének szokatlan felmelegedését jelenti, és amelynek hatására például Afrikában szárazság, míg a Karib-tenger térségében szokatlan esőzés lép fel.

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés.

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége.  Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

 hosszútávú időjárás előrejelzés 2016