Hosszútávú időjárás előrejelzés Magyarországra

2012 szeptember időjárása 2012 október időjárása 2012 november időjárása 2012 december időjárása 2013 január időjárása2013 Február időjárása

Mi az a hosszútávú időjárás előrejelzés?

Az időjárás előrejelzés során néhány napra, de legfeljebb két hétre lehet előrejelezni a várható időjárást, egyre csökkenő megbízhatósággal. ezekkel a módszerekkel hosszabb időtávra nem jelezhető előre a várható időjárás. Ugyanakkor arra van lehetőség, hogy mondjuk valamit az előttünk álló hónapok időjárásának jellegéről és annak valószínűségéről. Magyarán szólva nem előrejelezzük valamely időpontban várható időjárást, hanem arról beszélünk, hogy az időjárás jellege milyen lesz az átlaghoz képest. ezzel foglalkozik a hosszútávú időjárás előrejelzés, vagy más néven a szezonális előrejelzés.

Hogyan lehetséges hosszútávú időjárás előrejelzést készíteni?

A rövidtávú időjárás előrejelzések lényege, hogy a Föld légkörének pillanatnyi állapotát ismerve, a fizikai törvényszerűségek alapján előre kiszámítjuk a légkör jövőben állapotát, vagyis az adott időpont időjárását (nagyon leegyszerűsítve a dolgot). A hosszútávú előrejelzések teljesen más logikát követnek. A Föld felszínének állapota, különös tekintettel az óceánok hőmérsékletére befolyásolják az időjárás mintázatát. Ezek a hatások nem egyértelműek és jól kimutathatóak az egymást követő napok időjárásában, ám egy hosszabb időszaki időjárásának átlagában igen jól kimutathatóak. A tengerek felszínének lassú hőmérséklet változása jól előrejelezhető, egyes esetekben akár hat hónapra előre is. A tengerfelszín hőmérséklete és a légkör kölcsönhatása jól leírható számítógépes modellekkel. Ezek képezik a hosszútávú időjárás előrejelzés alapját. A tengerfelszín hőmérsékletének és az időjárás mintázatának a trópusi övben a legerősebb az összefüggése és éppen ezért itt a legsikeresebb a hosszútávú időjárás előrejelzés is. A legismertebb és legjobban feltárt összefüggés a tengerfelszín hőmérséklete és az időjárás alakulása között az El Nino jelenség. ez nem más mint a Csendes-óceán trópusi területein a tengervíz felszínének melegedése, amely 3-4 évente fordul elő. Az El Nino jelenség az időjárás mintázatát globálisan módosítja, egyes területeken növel, másutt csökkenti a csapadékhajlamot, így árvizeket és aszályokat okoz egyes régiókban. Noha a tengerfelszín hőmérséklete és az időjárás között a trópusi területeken a legerősebb az összefüggés a kapcsolat, ha gyengébben, de más területeken is megfigyelhető. Ezért készíthető hazánkra vonatkozóan is hosszútávú csapadék előrejelzés. Mivel a tengervíz hőmérsékletének időjárásra gyakorolt hatása leginkább a hosszú távú átlagoknál figyelhetőek meg és mivel az előrejelzés pontossága az időtávval együtt csökken, ezért a hosszútávú időjárás előrejelzések alapvetően eltérnek a rövid távú időjárás előrejelzésektől. A hosszútávú időjárás előrejelzések az alábbi jellemzőkkel bírnak: – az előrejelzések hosszabb, jellemzően hónapos, vagy három hónapos időtávra szólnak – az előrejelzések valószínűségről beszélnek, azaz hogy egy időjárási helyzet bekövetkeztének milyen a valószínűsége. Az előrejelzések egyes földrészekre készülnek el és leggyakrabban a hőmérséklet és a csapadék mennyiségének átlagtól való eltérésének valószínűségét mutatják be.

Hogyan készülnek a hosszútávú időjárás előrejelzések?

A szezonális előrejelzések alapvetően ugyanazokkal a matematikai modellekkel dolgoznak, mint a rövid távú időjárás előrejelzések, néhány különbséggel: – a modelleket nem csak néhány napra, hanem általában hat hónapos időtávra futtatják le. – a modellek fontos összetevője az óceán modellezése is, hiszen ez meghatározó szerepet tölt be a hosszútávú időjárás alakulásában – a modellt nem csak egyszer, hanem több alkalommal futtatják le, kisebb módosításokkal, így hidalva át az előrejelzés folyamatának bizonytalanságát.

Az Ensemble előrejelzési modell

A hosszútávú időjárás előrejelzéseknek két jelentős nehézsége van. Az egyik, hogy nem ismerjük a kiinduló állapotot pontosan, azaz nem ismerjük a földfelszín, az óceánok és a légkör pillanatnyi állapotát. A mérőhálózat egyes ritkán lakott területeken, az óceánokon igen ritka és ezt az eredményezi, hogy a modellek kiindulási állapota is már meglehetősen pontatlan. A bizonytalanság másik forrása, hogy nem ismerjük pontosan a légkör-földfelszín-óceánok közötti kölcsönhatásokat, és a légkörben lezajló folyamatokat sem. Éppen ezért az ezt leíró egyenletrendszerek is szükségszerűen pontatlanok lesznek és így maga az előrejelzés is bizonytalanná válik. Ezen hibák kiküszöbölésére használják az ensemble előrejelzési módszert, amelyet magyarra az együttes előrejelzések módszerének lehetne fordítani. Lényege, hogy mivel a kiindulási állapot nem ismert pontosan, ezért a mérőhelyeken mért kiindulási állapottól kissé eltérő kiindulási állapotokat is modellezzünk, így a modellfutások eredménye is eltérő lesz. Ha az egyes modellfutások közötti előrejelzés eredménye nem tér el lényegesen egymástól, akkor nagy valószínűség szerint előrejelzésünk megbízhatósága magas. Ellenkező esetben alacsony.

Az Esotanc.hu hosszútávú időjárás előrejelzése

Oldalunk maga nem végez modellszámításokat, hanem nemzetközi és külföldi intézetek hosszútávú előrejelzéseit értelmezi és veti össze és értékeli Magyarországra vonatkoztatva. Ezek alapján állítjuk össze hosszútávú előrejelzésünket, amelyet oldalunkon közlünk. Az alábbiakban bemutatjuk, mely intézetek előrejelzéseiből dolgozunk: – Metoffice: Nagy-Britannia hivatalos nemzeti meteorológiai szolgálata. – IRI International Research Institute for Climate and Society hosszútávú előrejelzése – NASA szezonális előrejelzése: az amerikai űrkutatási szolgálat szezonális előrejelzése – NOAA hosszú távú előrejelzése: Az Egyesült Államok légkör és óceán kutató intézete – Olasz meteorológai szolgálat hosszútávú előrejelzése – Orosz hidrometeorológiai szolgálat előrejelzése – Japán meteorológiai Intézet előrejelzései Az előrejelzések az előttünk álló hat hónap várható időjárásának jellegéről beszélnek valószínűségi alapon, azaz, hogy az előttünk álló egyes hónapok az átlagtól csapadékosabbak, vagy éppen melegebbek lesznek-e. A hosszútávú előrejelzés során az alábbi fogalmakat használjuk: Hőmérséklet hosszú távú előrejelzése: átlagosnál melegebb átlagosnál kissé melegebb átlagos hőmérséklet átlagosnál kissé hűvösebb átlagosnál hűvösebb Csapadék hosszú távú előrejelzése átlagosnál csapadékosabb átlagosnál kissé csapadékosabb átlagos csapadék átlagosnál kissé szárazabb átlagosnál szárazabb Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük írja meg véleményét itt, vagy Facebook oldalunkon, vagy e-mailben. Szerinted hogyan tehetnénk még jobbá és hasznosabbá a hosszútávú előrejelzésünket?