Meleg ősz, csapadékos folytatás? – hossztávú időjárás előrejelzésünk

Hosszútávú időjárás előrejelzése

Nemzetközi intézetek hosszútávú időjárás előrejelzése szerint az átlagosnál melegebb lehet az idei ősz és a tél is a Kárpát-medencében, csapadékban viszont nem lesz hiány.

Meleg ősz, enyhe tél

Hét nemzetközi intézet és egyetem előrejelzései alapján az idei ősz és tél igen enyhének, az átlagosnál melegebbnek ígérkezik a Kárpát-medencében. A különböző intézetek közel egybehangzóan az átlagosnál kissé melegebb őszt ígérnek számunkra, egyedül az amerikai NOAA jósol átlagos hőmérsékletű őszt – írjuk hosszútávú időjárás előrejelzés oldalunkon.

Míg az ősz megítélésben az intézetek egyetértenek, a téli megítélésében már több az eltérés, egyes európai és amerikai modellek is felvetik egy átlagos hőmérsékletű tél forgatókönyvét, bár a kutatóintézetek többsége inkább enyhe telet jelez előre.

Folytatódhat a csapadékos időjárás?

A július az átlagosnál csapadékosabb volt, és úgy tűnik, ez a tendencia folytatódhat az ősz folyamán is. A modellszámítások többsége átlagosnak megfelelő csapadékot vár az ősz folyamán, de a legmegbízhatóbb modellek, így például a NASA előrejelzése is az átlagosnál csapadékosabb őszt jelez előre. Ezt a forgatókönyvet támogatja a szintén amerikai NOAA és más olasz modellszámítások is.

Az átlagos, vagy annál kissé csapadékosabb tél sem kizárt, ám ilyen időtávra már csak a modellek fele lát el, ezért az előrejelzés pontossága ilyen időtávra lényegesen alacsonyabb.

Nem pontos előrejelzés, hanem a tendenciák

A hosszútávú előrejelzések nem egy-egy konkrét nap várható időjárást jelzik előre, hanem egy időszak időjárásának átlagostól való eltérését. A szezonális előrejelzés tehát azt mutatja meg, hogy egy időszak az átlagosnál melegebbnek, vagy hűvösebbnek ígérkezik-e. Több csapadékra számíthatunk, mint a sok éves átlag, vagy kevesebbre?

Természetesen ezeknek a hosszútávú előrejelzéseknek a beválási esélye is lényegesen elmarad a néhány napra szóló időjárás jelentésekhez képest, de az esetleges tendenciákat, jól jelzik, különösen akkor, ha a különböző intézetek előrejelzései összhangban vannak. Jelen esetben például a legtöbb intézet az átlagosnál melegebb őszt vár, miközben a csapadék tekintetében már nagyobbak az eltérések.

A vizsgálatba bevont intézetek

Az esotanc.hu meteorológiai portál immáron hetedik alkalommal készítette el hosszútávú időjárás előrejelzését a Kárpát-medencére a nemzetközi intézetek előrejelzései alapján. Legutóbbi februári előrejelzésünkben az átlagosnál melegebb tavaszt és nyárelőt jósoltunk, valamint az átlagosnál szárazabb tavaszt, ami a hivatalos adatok szerint összességében helytállónak bizonyult.

Vizsgálatunk során az alábbi meteorológiai intézetek vagy egyetemek és kutatóintézetek szezonális előrejelzéseit vizsgáltuk meg a Kárpát-medencére vonatkozóan.

Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)

Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet

Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – University of L’Aquila

NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat

NASA National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal

UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat

International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

Lesz-e még idén tél?

Lesz-e még idén tél? Teszik fel sokan a kérdést. Megpróbálunk rá választ adni.

A kétségtelen, hogy igen enyhe az idei tél, és már januárban is sokszor volt tavaszias a hőmérséklet, a február pedig továbbra is szokatlanul enyhe. A kérdés az, hogy marad-e az átlagosnál enyhébb idő, vagy lesz még részünk országos havazásban?

Nos, a kérdést közel sem könnyű megválaszolni. A középtávú modellek 10 illetve 15 napra látnak el, de a tavaly tavasz bebizonyította, hogy március közepén, sőt áprilisban is lehet komoly havazás.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az elkövetkező két hétben nem tér vissza a tél. A hőmérséklet a mai napon éri el a csúcspontját, utána visszaesés várható, és a hétvégén számottevő esőzésre, és a hegyekben akár hózáporra is számítani lehet, de továbbra is az átlag felett alakul majd a hőmérséklet.
A hétvégi lehűlés sem lesz markáns, és a jövő hét közepétől gyenge felmelegedés kezdődik. Napközben továbbra is marad az 5-10 C fok körüli nappali hőmérséklet, és hajnalban sem várható kemény fagy.

Az európai ECM a jövő hét végéig lát el, és tartja az átlagosnál melegebb időjárást, az amerikai GFS március 6-ig tartja az átlagosnál magasabb hőmérsékletet. Bár a különböző modellfutásokban van némi szórás, csak március elejétől jelennek meg olyan tagok, amelyek egy lehűlést jeleznek előre, ám a tagok döntő többség átlag feletti hőmérsékletet vár.

 A vörös mutatja a 30 éves átlaghőmérsékletet, (1500 méter magasságban) a többi vonal a különböző modellfutások eredményét, alul a várható csapadék látható

Hozzá kell azonban tenni, hogy ilyen időtávra a modellek már igen kis pontosságúak, így a fenti előrejelzés közel sem tekinthető biztosnak.
Hosszabb távon a szezonális előrejelzések márciusra tartják az átlagosnál lényegesen melegebb hőmérsékletet, így azt lehet mondani, hogy jelenleg alacsony a kockázata, egy tavalyihoz hasonló télies tavasznak.[google336]

Meleg tavasz és nyár áll előttünk – hosszútávú előrejelzésünk 2014-re

Nemzetközi intézetek modellfutásai alapján, az idei tavasz és nyár az átlagosnál melegebb lehet, átlagos, vagy annál kevesebb csapadék mellett. Aszályos év állhat előttünk.

Meleg tavasz, meleg nyár

Hét nemzetközi kutatóintézet, illetve meteorológiai szolgálat hosszútávú, szezonális előrejelzése alapján igen meleg tavasz, és hasonlóan meleg nyár áll előttünk. Az orosz és olasz előrejelzések szerint inkább átlagos, míg a többi intézet szerint határozottan meleg lesz a tavasz.
Az amerikai előrejelzések (NASA, NOAA) szerint, az átlagosnál akár több fokkal is melegebb tavasz várhat ránk, így tehát az enyhe tél után folytatódhat az átlagosnál enyhébb és melegebb időjárás.
A számítások szerint a tavasz különösen enyhe lesz, a nyár tekintetében is inkább az átlagosnál forróbb nyarat valószínűsítik a modellek, ám itt kicsit nagyobb a bizonytalanság.

Átlag körüli csapadék

A meleg nyár mellett átlagos, vagy annál szárazabb tavaszra és nyárra készülhetünk. Míg azonban a hőmérsékletet illetően igen nagy az egyetértés a különböző intézetek között, addig a csapadék vonatkozásában nagyobb a különbség. Abban viszonylag nagy az összhang, hogy a február csapadékosabb lehet az átlagosnál, azonban tavasztól egy szárazodási tendencia figyelhető meg. Az amerikai és brit modellek többsége átlag körüli csapadékmennyiséget vetítenek előre, addig az orosz, japán és az amerikai NOAA egy szárazabb tavasz forgatókönyvét valószínűsítik.

Milyen időjárás várható?

Ha a modellszámítások beválnak, akkor egy aszályosabb periódus előtt állunk, meleg tavasszal és nyárral, amelyet átlagos, vagy annál kevesebb csapadék kísér. Folytatódik tehát az átlagosnál melegebb időjárás a telet követően is.

Az előrejelzés pontossága

A hosszútávú, vagy szezonális előrejelzések pontossága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké. Az előrejelzések nem konkrét értékeket számítanak, hanem csak az átlagtól való eltérését és ennek valószínűségét adják meg. A modellek jól jelezték előre az idei enyhe telet, de a tavaly nyárra átlag alatti hőmérsékletet jósoltak, ami csak z évszak elejére volt igaz.
Az előrejelzések akkor tekinthetőek nagyobb megbízhatóságúnak, amikor a modellek között nagy az összhang, ami most a hőmérséklet esetén fennáll.

A hosszútávú előrejelzésekről

A szezonális előrejelzések alapvetően éghajlati adatokra épülnek, és elsősorban az óceán felszíni hőmérsékletének adatait használják fel. Ez alapján modellezik az óceán-légkör kölcsönhatását. Az óceánok hőmérséklete ugyanis befolyásolja az időjárás mintázatát, ami egy adott térség időjárásának jellegzetességei meghatározza. Jó példa erre az EL Nino jelenség, amikoris az óceán hőmérsékletének megváltozása globálisan módosít az időjárás jellegén egyes térségekben.

A vizsgálatba bevont intézetek

Vizsgálatunk során az alábbi meteorológiai intézetek vagy egyetemek és kutatóintézetek szezonális előrejelzéseit vizsgáltuk meg a Kárpát-medencére vonatkozóan.
Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet
Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – Biometeorológiai Intézet
NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat
NASA National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal
UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat
International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

Korábbi előrejelzéseink itt tekinthetőek meg: http://esotanc.hu/hosszutavu-idojaras-elorejelzese

 

 

Szeptemberi időjárás

Szeptember időjárása sokakat érdekel, hiszen néhányan erre a hónapra időzítik nyaralásukat, vagy éppen az iskolakezdés időjárására kíváncsiak. Nos, egy rövid összefoglalóban igyekszünk összefoglalni milyen időjárás várható szeptemberben.
Szeptember időjárás a a középtávú modellek alapján

Frissítve: 2013 szeptemberének időjárásával

Mivel elég sokan találnak rá erre a cikkre, holott ez a 2012 szeptemberének időjárásával foglalkozik, úgy gondoltuk röviden leírjuk az idei, 2013-as évre várható trendeket. A 15 napos előrejelzések szerint, ami szeptember közepéig lát el, azt lehet mondani, hogy nagyjából átlag körüli, esetleg kicsit a feletti hőmérséklet várható. Csapadék tekintetében jelentős mennyiségre a hónap közepéig nemkell számítani, de kisebb csapadékok várhatóak. A NASA hosszútávú előrejelzése szintén átlag körüli hőmérsékletet és csapadékot vár. Ezek alapján az átlagosnak megfelelő szeptemberi időjárásra van a legnagyobb esélyünk.

2012 szeptemberének időjárása

A középtávú időjárás előrejelző modellek a cikk írásának pillanatában szeptember 8-ig látnak el. Ezek szerint szeptember 2.-a körül egy hidegfront érheti el hazánkat, amely némileg lehűti a levegőt, de még így is a szeptembernek megfelelő hőmérséklet várható 25 C fokkal. Majd az ezt követő napokban kissé még emelkedik is a hőmérséklet. Kisebb csapadék előfordulhat, de számottevő csapadékra szeptember első harmadában sem kell számítanunk.

[google336] Az OMSZ szeptemberi előrejelzése

A modellek sajnos csak eddig az időpontig látnak. Innentől a szezonális előrejelzések mutatják a várható időjárást szeptember második felében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hathavi előrejelzése szerint a szeptember az átlagosnál számottevően melegebb lesz, ám a csapadék mennyisége elmarad az ilyenkor szokásostól. Tehát marad az aszályos ősz 2012-ben is, épp úgy ahogy tavaly is.
Ezt mondják a szeptemberről az amerikaiak

A szezonális előrejelzések azonban még igen kevéssé megbízhatóak. Az amerikai meteorológiai szolgálat szezonális előrejelzése Magyarországra az OMSZ-től eltérő forgatókönyvet tart valószínűnek és felvetik egy az átlagosnál kissé csapadékosabb szeptember lehetőségét is. Ez a középtávú előrejelzéseket szemelőtt tartva inkább azt jelentheti, hogy a szeptember második fele lesz némileg csapadékosabb.

Mindenesetre ha konkrét programot tervezünk, célszerű 30 napos előrejelzésünket megtekinteni, vagy a főoldal 15 napos előrejelzése alapján tájékozódni. Szem előtt tartva, hogy az idő előrehaladtával az előrejelzés megbízhatósága folyamatosan csökken.

Esős, hűvös lehet a nyár időjárása – hosszútávú előrejelzésünk

Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb lehet az idei nyár a Kárpát-medencében, és csak az ősz közeledtével térhetnek vissza az átlagos hőmérsékletek. Idén tehát megszakadhat az aszályos nyarak sorozata.

Hűvös, csapadékos nyár

Nyolc nemzetközi intézet, köztük az amerikai NASA, az orosz Hidrometeorológiai Intézet és a Japán Meteorológiai Ügynökség hosszútávú szezonális előrejelzései alapján nem csak az elkövetkező napokban, hanem egész nyáron a megszokottnál hidegebb és csapadékosabb évszakra készülhetünk. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesznek kánikulai időszakok, csupán annyit, hogy az átlaghőmérséklet alatt maradhat a szokásosnak és némileg több eső várható.

A várható csapadék tekintetében az intézetek között nagy az egyetértés, jellemzően átlag körüli, vagy a feletti csapadékkal számolnak. Az amerikai és brit meteorológiai szolgálatok emelik ki egy csapadékosabb forgatókönyv esélyét.
Augusztusi csapadék

Augusztusi csapadékos forgatókönyv valószínűsége az Amerikai Meteorológiai Szolgálat szerint

A hőmérsékletet tekintve már nagyobb az eltérés az intézetek között. Az intézetek többsége átlag körüli, vagy annál hidegebb időjárást vár, itt is elsősorban az amerikai és brit intézetek jelzik előre a hűvösebb nyár lehetőségét. A brit MetOffice különösen a nyár elejét várja hűvösre. Velük ellentétben a japán JAMSTEC és a Columbia Egyetem modellfutásai egy átlagosnál kissé melegebb nyarat vetítenek előre. Összesítésben azonban a hűvösebb forgatókönyv tűnik valószínűbbnek.

Az őszi időszakra már kevesebb intézet ad előrejelzést, ám ezek alapján ebben az évszakban némi melegedési tendencia figyelhető meg, és a hőmérsékletek visszatérhetnek az átlag körüli értékre, jelentős bizonytalanság mellett.

Az előrejelzés pontossága

Az Esőtánc.hu időjárási portál immáron hatodik alkalommal összesítette a nyolc legnagyobb nemzetközi intézet hosszútávú előrejelzését az előttünk álló időszakra. Fontos tudni, hogy ezeknek az előrejelzéseknek a pontossága a napi időjárás-jelentésekhez képest alacsony. Korábban igen jól jelezték előre, az aszályos nyarakat, de az idei tavasz kapcsán például túlbecsülték a hőmérsékletet, és nem jelezték előre a szokatlanul hideg márciust. Az előrejelzések általában akkor megbízhatóak, ha a modellek között nagy az egyetértés, ami jelen esetben fennáll.

A hosszútávú, szezonális előrejelzésekről

A szezonális előrejelzések alapvetően éghajlati adatokra épülnek, és elsősorban az óceán felszíni hőmérsékletinek adatait használják fel. Ez alapján modellezik az óceán-légkör kölcsönhatását. Az óceánok hőmérséklete ugyanis befolyásolja az időjárás mintázatát. Ezek a hatások nem egyértelműek és jól kimutathatóak az egymást követő napok időjárásában, ám egy hosszabb időszaki időjárásának átlagában igen jól kimutathatóak.

A tengerek felszínének lassú hőmérséklet változása jól előrejelezhető, egyes esetekben akár hat hónapra előre is. A tengerfelszín hőmérséklete és a légkör kölcsönhatása jól leírható számítógépes modellekkel. Ezek képezik a hosszútávú időjárás előrejelzés alapját. A legismertebb és legjobban feltárt összefüggés a tengerfelszín hőmérséklete és az időjárás alakulása között az El Nino jelenség

Jól is jöhet a turizmusnak

Az átlagosnál hűvösebb nyár nem feltétlenül kedvezőtlen az idegenforgalomra. Ez az előrejelzés ugyanis nem egy csapadékos, esős nyarat jelez, hanem csupán egy átlagosnál hűvösebb nyarat, ami akár jelentheti azt is, hogy a tavaly tapasztalt extrém hosszú és gyakori hőségidőszakok gyakorisága csökken, ami az idegenforgalomnak sem kedvező.

A vizsgálatba bevont intézetek

Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet
Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – Biometeorológiai Intézet
National Weather Service (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat
National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal
UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat
International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

Bővebb információ:

Szuhi Attila, geográfus-hidrológus
Esőtánc.hu
kapcsolat@esotanc.hu
Tel.:30/563-7749

A korábbi előrejelzések megtekinthetőek és a tapasztaltakkal összevethetőek itt: http://esotanc.hu/hosszutavu-idojaras-elorejelzese

2013 időjárás előrejelzése

Milyen időjárást tartogat számunkra 2013? Ennek jártunk utána a külföldi és nemzetközi intézetek szezonális előrejelzéseit összegezve.

Hét nemzetközi meteorológia, hidrológiai intézet hosszútávú un. szezonális előrejelzéseit néztük át, hogy előre jelezhessünk 2013 várható időjárását. A japán, orosz és amerikai meteorológiai szolgálattól kezdve egészen a NASÁ-ig tekintettük át a szezonális előrejelzéseket a Kárpát-medencére vonatkozóan. Fontos tudni, hogy ezek nem konkrét időjárási eseményekről beszélnek, hanem valószínűségekről. Azaz, hogy egy adott hónapban az átlagosnál több vagy kevesebb lesz a csapadék, enyhébb, vagy hidegebb lesz-e a hőmérséklet. Jelenleg még csak erre képes a tudomány. A vizuálisabb típusúak a cikk alján mindezt grafikonon is megtekinthetik! És most lássuk 2013 első felének időjárását!

Január

Három intézet is jelzi, hogy az átlagosnál kissé csapadékosabb januárban bizakodhatunk, míg másik három intézet átlag körüli csapadékot vár, tehát inkább egy csapadékosabb hónapra számíthatunk. Természetesen az. hogy csapadékosabb nem jelent feltétlenül nagy havazásokat, csak egy kicsit több csapadékot. A január egyébként egyike legszárazabb hónapjainknak. Hőmérséklet tekintetében már nagyobbak az eltérések, de többségében vannak az átlagosnál melegebb januári időjárást előrejelző modellek.

Február

Csapadék tekintetében az átlagos irányban mozdul el az időjárás, sőt a hazai meteorológiai szolgálat már egyenesen szárazabb hónapot vár. Hőmérséklet tekintetében tovább folytatódik a melegedő tendencia, azaz tovább erősödnek az átlagosnál melegebb hónapot jósló modellek. Egyedül az olasz intézet veti fel egy hidegebb hónap lehetőségét. Ez az enyhe tél mindenesetre a fűtési költségeinket csökkentheti, még ha a tél szerelmeseinek nem is feltétlenül jó hír.[google336]

Március

A csapadék tekintetében egyértelmű fordulat következik be, az időjárás szárazabbá válik. A brit és a japán intézet is átlagosnál szárazabb időjárással számol, a csapadékosabb hónap lehetősége egyik intézetnél sem tűnik fel. Szokás szerint tehát csapadékhiánnyal indulhat a tavasz.
Hőmérséklet tekintetében marad a meleg forgatókönyv, egyedül az amerikai meteorológiai szolgálat számol egy kissé hűvösebb tavaszkezdettel.

Április

Sajnos továbbra is az átlagos, vagy annál kissé szárazabb forgatókönyv valószínűsíthető a szezonális modellek alapján, a hőmérsékletet tekintve egy átlagos, esetleg egy annál kissé melegebb hónap lehetősége körvonalazódik.

Május

Ebben a hónapban is a megszokottnál kissé melegebb és szárazabb időjárás tűnik valószínűnek, de az eddig ellátó modellek száma csökken, így az előrejelzés megbízhatósága is alacsony.

Összefoglalva úgy tűnik, hogy a tél átlag körüli, vagy annál egy kicsit több csapadékkal ajándékozhat meg minket, míg a hőmérséklet a szokásos felett alakul. Tavasszal azonban ismét, sajnos már azt lehet mondani, megszokott módon – az aszályra utaló jelek erősödnek. Az átlagosnál kevesebb csapadék és melegebb hőmérséklet. A jó hír a rossz hírben az, hogy az elmúlt évek aszályait ezek a modellek elég jól megfogták, és a mostani időszaknál akkor erősebb melegedést és nagyobb csapadékhiányt vártak. Tehát ha lesz is csapadékhiány, talán kevéssé lesz markáns, mint az elmúlt években, és ha nem is túlkedvező, de elviselhető lesz 2013 időjárása a mezőgazdaság számára. Érdemes azonban tudni, hogy a szezonális előrejelzések megbízhatósága igen alacsony, így gazdasági döntéseket nem szabad alapozni rájuk, azonban érdemes szem előtt tartani, ha érdeklődünk a hosszú távú időjárás iránt.

A vizsgálatba bevont intézmények:

JAMSTEC Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
HCR Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország)
IBI Instituto di Biomemeorologia (Olaszország)
NWS National Weather Service (USA)
NASA National Aeronautics and Space Administration (USA)
Metoffice UK National Weather Service (Nagy-Britannia)
IRI International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi)

2013 időjárása