2015/2016 enyhe tél, sok csapadékkal!

hosszútávú előrejelzés

Hét nemzetközi intézet előrejelzése alapján különösen enyhe, de csapadékos télben lesz részünk Magyarországon.

Az amerikai NASA, a kínai, az orosz, és a brit meteorológiai intézetek szezonális előrejelzéseit vetette össze az Esőtánc.hu időjárási portál, hogy megbecsülje az idei tél várható időjárását. (korábbi hosszútávú előrejelzéseinket itt találod)

Enyhe tél lesz 2015/2016-ban

A vizsgálatba bevont hét nemzetközi intézet egyértelműen az átlagosnál lényegesen enyhébb telet vár a Kárpát-medencére. A novembertől áprilisig terjedő időszakban különösen a téli hónapok, ígérkeznek enyhének. Az Amerikai NASA, és NOAA, valamint a japán hidrometeorológiai intézet igen nagy valószínűséget ad az átlagosnál enyhébb télnek.

hosszútávú időjárás előrejelzés 2016

A mostani modellszámítások szerint a tavasz során már csökken annak valószínűsége, hogy átlag felett hőmérsékleteket mérjünk.

A különböző intézetek már hónapok óta stabilan tartják az átlagosnál melegebb tél forgatókönyvét. Ez, valamint, az hogy az összes intézet azonos tendenciákat jósol igen nagy valószínűséget ad az enyhe tél forgatókönyvének.

Sok csapadék, de lesz-e hó?

A csapadék vonatkozásában már nagyobb a bizonytalanság. Az intézetek többsége átlagos, vagy az átlagosnál csapadékosabb telet valószínűsít. A csapadékosabb telet a brit, az orosz és a japán intézetek valószínűsítik. Az amerikai NOAA a tél második felében és tavasszal vár csapadékosabb periódust.

NOAA hőmérséklei anomálisa

A NOAA hőmérsékleti anomália térképe januárra

A szezonális előrejelzések arra vonatkozóan adnak előrejelzést, hogy az átlagoktól melegebb, vagy hidegebb illetve szárazabb, vagy csapadékosabb időszak áll-e előttünk. Ez nem jelenti azt, hogy egy-egy időszakban ne lehetne erősebb hidegbetörés és kemény mínuszok. Az előrejelzés ugyanis a vizsgált időszak átlagára vonatkozik.

Mindez azt jelenti, hogy az enyhébb tél ellenére a csapadék egy része érkezhet hóban is, tehát az átlag feletti hőmérséklet nem zárja ki a komoly havas időszakokat sem.

IRI szezonális előrejelzés

AZ IRI hőmérsékleti anomáliatérképe télre

A szezonális előrejelzés

A hosszútávú vagy szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Olyan jelenségekből indul ki, amelyek nagyban befolyásolják az időjárást, és de lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető.

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés. Hasonlóan fontos a hótakaróval fedett területek nagysága is.

El Nino hatás

Az idei évben a szezonális előrejelzésekre alapvető hatással van az El Nino jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, ami erősen befolyásolja az éghajlati mintázatokat. Az idei év El Nino jelensége rekorderősségűnek ígérkezik.

A korábbi években az El Nino Európa északi felén keményebb teleket hozott, míg Európa délebbi területein enyhe, és csapadékos telet eredményezett.

2015 időjárása: enyhe, de csapadékos tél jöhet?

komoly esőzések országszerte

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint Magyarországon a szokásosnál némileg enyhébb, de csapadékosabb tél állhat előttünk.

Csapadékos hónapok?

A NASA, a japán és orosz nemzetközi meteorológiai intézetek előrejelzése szerint folytatódhat az átlagosnál csapadékosabb időjárás a tél folyamán is. Bár az egyes intézetek hosszútávú előrejelzései között van némi különbség, alapvetően az átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé több csapadékot várnak az intézetek. Különösen a tél első felében eshet a szokásosnál több eső, vagy hó, a tél második felében már csökken a csapadékhajlam.

A tavasz során átlag körüli, vagy annál esetleg szárazabb évszakra van esélyünk a mostani számítások szerint.

Hó vagy eső?

A modellszámítások szerint a több csapadék enyhébb idővel jár majd együtt. Különösen a tél első felében van esély az átlagosnál kissé enyhébb időjárásra, a január azonban már akár hűvösebb is lehet a megszokottnál.

A tél szerelmesei számára bizakodásra adhat okot, hogy a modellfutások egyre hidegebb forgatókönyvet valószínűsítenek. Míg néhány héttel ezelőtt a szokásosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyve körvonalazódott, addig mára a modellek visszavettek várakozásaikból és már csak a tél első felében várnak átlag felett hőmérsékletet.

Hosszútávú előrejelzés

Januártól a hőmérséklet visszaesik, és az átlagosnak megfelelő téli hőmérsékletre van kilátás, ami februárban is tarthatja magát. A tavaszt illetően az intézetek között nincs egyetértés, a különböző szervezetek átlagosnál hűvösebb és enyhébb időjárást is elképzelhetőnek tartanak.

Akkor milyen is lesz a tél időjárása?

A jelenlegi számítások szerint tehát egy átlagos télnek van a legnagyobb esélye, aminek első fele kissé enyhébbnek és csapadékosabbnak ígérkezik, de az átlagostól nem lesz jelentős eltérés. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy-egy keményebb téli időszak, vagy egy enyhébb meleg periódus, de a tél egészére nem a szélsőségek lesznek a meghatározóak.

Az előrejelzések forrása és megbízhatósága

Az esotanc.hu már nyolcadik alkalommal készíti el a Kárpát-medencére vonatkozó hosszútávú időjárás előrejelzését. Az előrejelzések hét nemzetközi intézet szezonális előrejelzési modelljeinek számításain alapul. Így például a NASA, a brit, az orosz, a japán, az amerikai meteorológiai intézetek globális és regionális előrejelzéseinek eredményét összegezzük a Kárpát-medencére.

A szezonális előrejelzések megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké, és nem egy konkrét nap várható időjárást jelzi előre, hanem egy hónap, vagy évszak időjárásának átlagostól való eltérését, tehát hogy enyhébb, vagy hűvösebb, illetve szárazabb, vagy csapadékosabb lesz az előttünk álló időszak.

A vizsgálatba bevont intézetek

JAMSTEC Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán
HCR Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország)
ECMWF European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (EU)
NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA)
NASA National Aeronautics and Space Administration (USA)
Metoffice UK National Weather Service (Nagy-Britannia)
IRI International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi)

Meleg ősz, csapadékos folytatás? – hossztávú időjárás előrejelzésünk

Hosszútávú időjárás előrejelzése

Nemzetközi intézetek hosszútávú időjárás előrejelzése szerint az átlagosnál melegebb lehet az idei ősz és a tél is a Kárpát-medencében, csapadékban viszont nem lesz hiány.

Meleg ősz, enyhe tél

Hét nemzetközi intézet és egyetem előrejelzései alapján az idei ősz és tél igen enyhének, az átlagosnál melegebbnek ígérkezik a Kárpát-medencében. A különböző intézetek közel egybehangzóan az átlagosnál kissé melegebb őszt ígérnek számunkra, egyedül az amerikai NOAA jósol átlagos hőmérsékletű őszt – írjuk hosszútávú időjárás előrejelzés oldalunkon.

Míg az ősz megítélésben az intézetek egyetértenek, a téli megítélésében már több az eltérés, egyes európai és amerikai modellek is felvetik egy átlagos hőmérsékletű tél forgatókönyvét, bár a kutatóintézetek többsége inkább enyhe telet jelez előre.

Folytatódhat a csapadékos időjárás?

A július az átlagosnál csapadékosabb volt, és úgy tűnik, ez a tendencia folytatódhat az ősz folyamán is. A modellszámítások többsége átlagosnak megfelelő csapadékot vár az ősz folyamán, de a legmegbízhatóbb modellek, így például a NASA előrejelzése is az átlagosnál csapadékosabb őszt jelez előre. Ezt a forgatókönyvet támogatja a szintén amerikai NOAA és más olasz modellszámítások is.

Az átlagos, vagy annál kissé csapadékosabb tél sem kizárt, ám ilyen időtávra már csak a modellek fele lát el, ezért az előrejelzés pontossága ilyen időtávra lényegesen alacsonyabb.

Nem pontos előrejelzés, hanem a tendenciák

A hosszútávú előrejelzések nem egy-egy konkrét nap várható időjárást jelzik előre, hanem egy időszak időjárásának átlagostól való eltérését. A szezonális előrejelzés tehát azt mutatja meg, hogy egy időszak az átlagosnál melegebbnek, vagy hűvösebbnek ígérkezik-e. Több csapadékra számíthatunk, mint a sok éves átlag, vagy kevesebbre?

Természetesen ezeknek a hosszútávú előrejelzéseknek a beválási esélye is lényegesen elmarad a néhány napra szóló időjárás jelentésekhez képest, de az esetleges tendenciákat, jól jelzik, különösen akkor, ha a különböző intézetek előrejelzései összhangban vannak. Jelen esetben például a legtöbb intézet az átlagosnál melegebb őszt vár, miközben a csapadék tekintetében már nagyobbak az eltérések.

A vizsgálatba bevont intézetek

Az esotanc.hu meteorológiai portál immáron hetedik alkalommal készítette el hosszútávú időjárás előrejelzését a Kárpát-medencére a nemzetközi intézetek előrejelzései alapján. Legutóbbi februári előrejelzésünkben az átlagosnál melegebb tavaszt és nyárelőt jósoltunk, valamint az átlagosnál szárazabb tavaszt, ami a hivatalos adatok szerint összességében helytállónak bizonyult.

Vizsgálatunk során az alábbi meteorológiai intézetek vagy egyetemek és kutatóintézetek szezonális előrejelzéseit vizsgáltuk meg a Kárpát-medencére vonatkozóan.

Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)

Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet

Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – University of L’Aquila

NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat

NASA National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal

UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat

International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

Lesz-e még idén tél?

Lesz-e még idén tél? Teszik fel sokan a kérdést. Megpróbálunk rá választ adni.

A kétségtelen, hogy igen enyhe az idei tél, és már januárban is sokszor volt tavaszias a hőmérséklet, a február pedig továbbra is szokatlanul enyhe. A kérdés az, hogy marad-e az átlagosnál enyhébb idő, vagy lesz még részünk országos havazásban?

Nos, a kérdést közel sem könnyű megválaszolni. A középtávú modellek 10 illetve 15 napra látnak el, de a tavaly tavasz bebizonyította, hogy március közepén, sőt áprilisban is lehet komoly havazás.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az elkövetkező két hétben nem tér vissza a tél. A hőmérséklet a mai napon éri el a csúcspontját, utána visszaesés várható, és a hétvégén számottevő esőzésre, és a hegyekben akár hózáporra is számítani lehet, de továbbra is az átlag felett alakul majd a hőmérséklet.
A hétvégi lehűlés sem lesz markáns, és a jövő hét közepétől gyenge felmelegedés kezdődik. Napközben továbbra is marad az 5-10 C fok körüli nappali hőmérséklet, és hajnalban sem várható kemény fagy.

Az európai ECM a jövő hét végéig lát el, és tartja az átlagosnál melegebb időjárást, az amerikai GFS március 6-ig tartja az átlagosnál magasabb hőmérsékletet. Bár a különböző modellfutásokban van némi szórás, csak március elejétől jelennek meg olyan tagok, amelyek egy lehűlést jeleznek előre, ám a tagok döntő többség átlag feletti hőmérsékletet vár.

 A vörös mutatja a 30 éves átlaghőmérsékletet, (1500 méter magasságban) a többi vonal a különböző modellfutások eredményét, alul a várható csapadék látható

Hozzá kell azonban tenni, hogy ilyen időtávra a modellek már igen kis pontosságúak, így a fenti előrejelzés közel sem tekinthető biztosnak.
Hosszabb távon a szezonális előrejelzések márciusra tartják az átlagosnál lényegesen melegebb hőmérsékletet, így azt lehet mondani, hogy jelenleg alacsony a kockázata, egy tavalyihoz hasonló télies tavasznak.[google336]

Meleg tavasz és nyár áll előttünk – hosszútávú előrejelzésünk 2014-re

Nemzetközi intézetek modellfutásai alapján, az idei tavasz és nyár az átlagosnál melegebb lehet, átlagos, vagy annál kevesebb csapadék mellett. Aszályos év állhat előttünk.

Meleg tavasz, meleg nyár

Hét nemzetközi kutatóintézet, illetve meteorológiai szolgálat hosszútávú, szezonális előrejelzése alapján igen meleg tavasz, és hasonlóan meleg nyár áll előttünk. Az orosz és olasz előrejelzések szerint inkább átlagos, míg a többi intézet szerint határozottan meleg lesz a tavasz.
Az amerikai előrejelzések (NASA, NOAA) szerint, az átlagosnál akár több fokkal is melegebb tavasz várhat ránk, így tehát az enyhe tél után folytatódhat az átlagosnál enyhébb és melegebb időjárás.
A számítások szerint a tavasz különösen enyhe lesz, a nyár tekintetében is inkább az átlagosnál forróbb nyarat valószínűsítik a modellek, ám itt kicsit nagyobb a bizonytalanság.

Átlag körüli csapadék

A meleg nyár mellett átlagos, vagy annál szárazabb tavaszra és nyárra készülhetünk. Míg azonban a hőmérsékletet illetően igen nagy az egyetértés a különböző intézetek között, addig a csapadék vonatkozásában nagyobb a különbség. Abban viszonylag nagy az összhang, hogy a február csapadékosabb lehet az átlagosnál, azonban tavasztól egy szárazodási tendencia figyelhető meg. Az amerikai és brit modellek többsége átlag körüli csapadékmennyiséget vetítenek előre, addig az orosz, japán és az amerikai NOAA egy szárazabb tavasz forgatókönyvét valószínűsítik.

Milyen időjárás várható?

Ha a modellszámítások beválnak, akkor egy aszályosabb periódus előtt állunk, meleg tavasszal és nyárral, amelyet átlagos, vagy annál kevesebb csapadék kísér. Folytatódik tehát az átlagosnál melegebb időjárás a telet követően is.

Az előrejelzés pontossága

A hosszútávú, vagy szezonális előrejelzések pontossága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké. Az előrejelzések nem konkrét értékeket számítanak, hanem csak az átlagtól való eltérését és ennek valószínűségét adják meg. A modellek jól jelezték előre az idei enyhe telet, de a tavaly nyárra átlag alatti hőmérsékletet jósoltak, ami csak z évszak elejére volt igaz.
Az előrejelzések akkor tekinthetőek nagyobb megbízhatóságúnak, amikor a modellek között nagy az összhang, ami most a hőmérséklet esetén fennáll.

A hosszútávú előrejelzésekről

A szezonális előrejelzések alapvetően éghajlati adatokra épülnek, és elsősorban az óceán felszíni hőmérsékletének adatait használják fel. Ez alapján modellezik az óceán-légkör kölcsönhatását. Az óceánok hőmérséklete ugyanis befolyásolja az időjárás mintázatát, ami egy adott térség időjárásának jellegzetességei meghatározza. Jó példa erre az EL Nino jelenség, amikoris az óceán hőmérsékletének megváltozása globálisan módosít az időjárás jellegén egyes térségekben.

A vizsgálatba bevont intézetek

Vizsgálatunk során az alábbi meteorológiai intézetek vagy egyetemek és kutatóintézetek szezonális előrejelzéseit vizsgáltuk meg a Kárpát-medencére vonatkozóan.
Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet
Instituto di Biomemeorologia (Olaszország) – Biometeorológiai Intézet
NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat
NASA National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal
UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat
International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

Korábbi előrejelzéseink itt tekinthetőek meg: http://esotanc.hu/hosszutavu-idojaras-elorejelzese

 

 

Szeptemberi időjárás

Szeptember időjárása sokakat érdekel, hiszen néhányan erre a hónapra időzítik nyaralásukat, vagy éppen az iskolakezdés időjárására kíváncsiak. Nos, egy rövid összefoglalóban igyekszünk összefoglalni milyen időjárás várható szeptemberben.
Szeptember időjárás a a középtávú modellek alapján

Frissítve: 2013 szeptemberének időjárásával

Mivel elég sokan találnak rá erre a cikkre, holott ez a 2012 szeptemberének időjárásával foglalkozik, úgy gondoltuk röviden leírjuk az idei, 2013-as évre várható trendeket. A 15 napos előrejelzések szerint, ami szeptember közepéig lát el, azt lehet mondani, hogy nagyjából átlag körüli, esetleg kicsit a feletti hőmérséklet várható. Csapadék tekintetében jelentős mennyiségre a hónap közepéig nemkell számítani, de kisebb csapadékok várhatóak. A NASA hosszútávú előrejelzése szintén átlag körüli hőmérsékletet és csapadékot vár. Ezek alapján az átlagosnak megfelelő szeptemberi időjárásra van a legnagyobb esélyünk.

2012 szeptemberének időjárása

A középtávú időjárás előrejelző modellek a cikk írásának pillanatában szeptember 8-ig látnak el. Ezek szerint szeptember 2.-a körül egy hidegfront érheti el hazánkat, amely némileg lehűti a levegőt, de még így is a szeptembernek megfelelő hőmérséklet várható 25 C fokkal. Majd az ezt követő napokban kissé még emelkedik is a hőmérséklet. Kisebb csapadék előfordulhat, de számottevő csapadékra szeptember első harmadában sem kell számítanunk.

[google336] Az OMSZ szeptemberi előrejelzése

A modellek sajnos csak eddig az időpontig látnak. Innentől a szezonális előrejelzések mutatják a várható időjárást szeptember második felében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hathavi előrejelzése szerint a szeptember az átlagosnál számottevően melegebb lesz, ám a csapadék mennyisége elmarad az ilyenkor szokásostól. Tehát marad az aszályos ősz 2012-ben is, épp úgy ahogy tavaly is.
Ezt mondják a szeptemberről az amerikaiak

A szezonális előrejelzések azonban még igen kevéssé megbízhatóak. Az amerikai meteorológiai szolgálat szezonális előrejelzése Magyarországra az OMSZ-től eltérő forgatókönyvet tart valószínűnek és felvetik egy az átlagosnál kissé csapadékosabb szeptember lehetőségét is. Ez a középtávú előrejelzéseket szemelőtt tartva inkább azt jelentheti, hogy a szeptember második fele lesz némileg csapadékosabb.

Mindenesetre ha konkrét programot tervezünk, célszerű 30 napos előrejelzésünket megtekinteni, vagy a főoldal 15 napos előrejelzése alapján tájékozódni. Szem előtt tartva, hogy az idő előrehaladtával az előrejelzés megbízhatósága folyamatosan csökken.