Hosszútávú csapadék előrejelzés

Mit láthat az ábrán? A csapadék valószínűségét az adott napon, azaz, hogy mekkora az esélye, hogy az adott hónapban és napon esni fog. i

.....Mutatott hónap: május  

01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

50

33

40

57

50

40

43

57

40

50

53

53

47

33

37

30

43

43

63

73

40

47

27

30

47

33

40

57

60

43

 

 Mi az a hosszútávú csapadék előrejelzés? 

A hosszútávú csapadék előrejelzés célja, hogy lehetővé tegye időben távoli események minél jobb időzítését az időjárás szempontjából. Egy esküvő, vagy egy fesztivál megrendezésénél kulcskérdés lehet a jó időzítés, és a csapadékmentes időjárás, ezeket azonban akár fél-egy évvel is korábban el kell kezdeni szervezni. Az ideális időpont megtalálásában segít a fenti diagram.  Az időjárást nem lehet 15 napnál hosszabb időtávra előre jelezni, de az elmúlt évek, évtizedek feljegyzései alapján kirajzolódnak bizonyos jellegzetességek. Vannak hónapok és hetek, amikor az időjárás szárazabb az átlagosnál. Érdemes ezeket a napokat, heteket kiválasztani, ha nagy fontosságú a csapadékmentes időjárás.

 

Fontos tudni, hogy sajnos az átlagosnál alacsonyabb valószínűségű csapadék nem jelenti feltétlenül azt, hogy aznap nem lesz eső. Csupán annyit jelent, hogy ezen a napon hosszú évek tapasztalatai alapján kisebb a valószínűsége annak, hogy eső lesz.

 

 Hogyan készül az előrejelzés?

A hosszútávú csapadék előrejelzés nem valódi meteorológiai előrejelzés, hanem statisztika. Saját feljegyzéseink és ingyenes hozzáférésű meteorológiai adatokból készítettük el diagrammunkat, amely lényege, hogy megnéztük több állomásra és több évtizedre visszamenőleg, hogy az adott napon, például július 2.-án volt-e csapadék. Ezeket az adatokat összegezve, végeztük el a számításokat, amelynek eredménye egy valószínűségi érték, azaz, hogy az adott napon a múltbéli adatokból kiindulva mekkora a valószínűsége hogy lesz eső (vagy éppen hó). Ha rövid távra vagyunk kíváncsiak az időjárás alakulására, illetve arra, hogy lesz-e csapadék, akkor pontosabb, ha előrejelzésünket követik. Egy hónapnál messzebbre, azonban az eső előrejelzés jól használható eszköz.

 

 Mennyire megbízható a mutatott érték?

Mint fentebb írtuk, ez a múltbéli tapasztalatok alapján ad meg valószínűségeket. Az időjárási események meghatározott időnként azonos jellegzetességeket mutatnak. Így például bátran állíthatjuk tél végén, hogy hamarosan melegedni fog az időjárás, ennek nagy a valószínűsége. Így az is jellemző a hazai éghajlatra, hogy vannak csapadékosabb és szárazabb periódusok. Alighanem mindenki ismeri a Medárd napi csapadékosabb vagy éppen a vénasszonyok nyara szárazabb periódusait. Ezeket a jellegzetességeket tárja elénk a diagramm, és segít a megfelelő időpontot megtalálni programjaink számára. Minél kisebb a csapadék valószínűsége a diagrammon, annál nagyobb az esélye, hogy az adott időszak a valóságban is csapadékmentes legyen. De sajnos van év, hogy elmarad a vénasszonyok nyara, így az általunk is jelzett szárazabb periódus, is lehet az adott évben csapadékos. Mindenesetre nagyobb az esélyünk a diagrammot használva a szárazabb nap kiválasztására, mintha találomra választanánk ki egy időpontot.

 

 Hogyan használjuk a csapadék előrejelzést?

Tételezzük fel, hogy valamikor a nyár folyamán szeretnénk esküvőnket megtartani, de konkrét időpont még nincs, viszont szabadtéri esküvőt tartanánk, így nagyon fontos a száraz időjárás. Válasszuk ki a három nyári hónapot és nézzük meg mindegyik esetében a csapadék valószínűségét. Ahol a legalacsonyabb értéket találjuk, az lesz a legkevésbé csapadékos időszak. Ne egy-egy napot nézzünk, hanem inkább 5-10 napos időszakokat. Ha ezen időszak alatt jellemzően kis valószínűséggel lesz csapadék, akkor ezen időszakok valamelyikére célszerű esküvőnket időzíteni (és persze azért érdemes alternatív forgatókönyvvel is készülni eső esetére.) Az esküvő előtt két héttel már a rövid távú, nem statisztikai, hanem valódi előrejelzést érdemes figyelni. Hét napos időtávban ezek már igen nagy valószínűséggel beválnak.

 

 Adatok forrása és felhasználhatóság

Az  előrejelzés készítésénél, saját kutatásainkat illetve az OMSZ állásfoglalása alapján szabadon felhasználható és nyers adatokat használtunk. A jelen előrejelzés egyéni célra szabadon felhasználható, és vállalkozások is szabadon felhasználhatják programjaik megtervezésénél. Tilos azonban a közölt valószínűségi adatok bármilyen utánközlése, akár nyomtatott, akár elektronikus felhasználása. A hosszú távú előrejelzésre szabadon elhelyezhető rámutató link (lásd a javasolt bannereket vagy egyéni készítésű bannereket. Ha kérdése van írjon).

Elvihető tartalmak

Beillesztendő kód: <A HREF=”http://www.esotanc.hu/es-elrejelzes/hosszutavu-csapadek-elrejelzes.html”><IMG SRC=”csapelore.jpg ” Alt=”Eső valószínűség az esküvődre!” Width=120 Height=160 Border=0></A>

esküvő eső banner  

Beillesztendő kód: <A HREF=”http://www.esotanc.hu/es-elrejelzes/hosszutavu-csapadek-elrejelzes.html”><IMG SRC=”esoelore.jpg ” Alt=”Hosszútávú csapadék valószínűség” Width=120 Height=160 Border=0></A>